De båda årsvargarna fångades på film i Söderåsenreviret. Foto: Länsstyrelsen Skåne

Problemvarg har fått valpar – i Söderåsenreviret

Uppdaterad
Publicerad

Två vargvalpar har setts på viltkameror på Söderåsen i Skåne och nu visar spillningsprov att de är ungar till den varg som legat bakom omkring 20 angrepp på tamdjur i Sydsverige.

På grund av de många angreppen beslutades det om skyddsjakt på den genetiskt viktiga varghanen G93-23 som var den första generationens avkomma från en varg som invandrat från Finland-Ryssland. I april i år sköts den i Söderåsenområdet.

Nu visar viltkameror som länsstyrelsen Skåne satt upp att minst två valpar fötts i reviret och DNA-analys som har gjorts av ett spillningsprov visar att det är ungar till G93-23 som fötts.

– DNA-analysen visar att ungarna har tiken i reviret Söderåsen som mor och G93-23 som far. Det bekräftar den teori vi har haft, att G93-23 efter en lång vandring med många angrepp i södra Sverige slog sig ned i reviret Söderåsen, säger vilthandläggare David Börjesson, i ett pressmeddelande.

”Viktiga för den skandinaviska vargstammen”

Länsstyrelsens inventering pågår mellan oktober och mars nästa år och David Börjesson utesluter inte att det finns fler vargar i reviret.

– Vi har dokumenterat två årsvalpar och en vuxen varg men det kan finnas fler, säger han.

Blir vargungarna som setts nu också genetiskt viktiga?

De är viktiga för den skandinaviska vargstammen. Man vill minska inavelsgraden som finns i den skandinaviska vargpopulationen och då är sådana vargar som vandrar in och reproducerar sig viktiga. Men när det gäller klassificeringen av om de är genetiskt viktiga är det en fråga för naturvårdsverket, säger David Börjesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.