De solcellsdrivna soptunnorna har inte riktigt nått målet. Foto: Andreas Hall, Helsingborgs kommun

Helsingborgarna ratar solcellsdrivna soptunnor

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan placerade Helsingborgs stad ut 13 solcellsdrivna soptunnor som kan komprimera skräp och meddela när de börjar bli fulla. Projektet skulle utvärderas efter ett år, men på grund av misstag har projektet inte kunnat utvärdera vinster för miljö och ekonomi.

– Det stora misstaget som vi gjorde var att vi inte tog bort de konventionella kärlen. Vilket har gjort att folk har använt de solcellsdrivna tunnorna mycket mindre än beräknat, säger Andréas Hall, utvecklingsingenjör på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.

”Vi har dragit andra lärdomar”

De nya kärlen rymmer 5-8 gånger mer skräp än en vanlig tunna – eftersom den pressar ihop soporna. De har dessutom en lucka som ska förhindra skadedjur. Men Andréas Hall tror att luckan också kan vara anledningen till att tunnorna inte har använts.

– De vanliga soptunnorna har ju ingen lucka så därför kan det finnas ett motstånd, säger han.

Men varför fortsätta med ett projekt som inte har fallit väl ut?

– Det har fallit väl ut, ändå. Vi har dragit andra lärdomar. Vi har fått höra att att det har funkat bra på vissa ställen och mindre bra på andra.

Har kostat en miljon kronor

Nu har kommunen införskaffat totalt 33 tunnor i stället för de 13 som man började med. Hittills har tunnorna kostat kommunen cirka en miljon kronor.

– Vi var inte färdiga i planeringen innan vi gick till handling. Ibland måste man försöka på riktigt och lära sig efter hand, säger Andréas Hall.

Det nya försöket med fler solcellsdrivna soptunnor har ett annat upplägg. Tunnorna står tätare och de konventionella kärlen har tagits bort. Förhoppningen är att man nu ska kunna mäta de ekonomiska och miljömässiga vinsterna.

– Nu för de som hämtar dagbok på hur mycket de har varit där och tömt. Vi bör kunna se att så här många ton koldioxid har vi inte släppt ut, säger Andréas Hall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.