Helsingborg är en av de tio städerna som ingår i Maria Månsson och de andra forskarna projekt. Foto: Johanna O Jönsson

Rädslor för terrordåd undersöks i nytt forskningsprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i strategisk kommunikation vid Lunds universitet inleder nu en tvåårig studie där människors upplevda otrygghet ska stå i fokus. Målet är att städer ska bli bättre på att kommunicera för att minska besökares rädsla för terror och andra dåd.

Tio olika svenska städer ska undersökas utifrån olika aspekter. Man ska dels titta på hur besökares upplevelser av tryggheten är, och dels hur media bidrar till att vissa platser upplevs som trygga eller otrygga.

– Det handlar om rädslans geografi. Hur föreställningar om säkerhet och otrygghet i svenska städer påverkar var och hur man reser. Också hur man utifrån de föreställningarna planerar städer både kommunikativt och fysiskt, säger Maria Månsson, en av forskarna i projektet.

Hoppas leda till konkreta strategier

På exempelvis Kanadas och Storbritanniens utrikesdepartements webbsidor med reseinformation står det att det är troligt att det kommer att ske terroristattentat i Sverige. Man kan även läsa att det i de tre största städerna är vanligt med gängkriminalitet och att man alltid bör vara uppmärksam så att man inte är på fel plats vid fel tillfälle.

Forskningsprojektet finansieras av Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond. Nu hoppas man att forskningen ska leda fram till konkreta strategier hur man kan tänka som kommunikatör för en destination.

– Att människor känner sig trygga är viktigt för att destinationen ska vara fortsatt konkurrenskraftig, det är en balansgång, säger Maria Månsson.

Helsingborg är en av de tio städerna som ska ingå i projektet. Stadsdelen Söder är en av de platser där den upplevda otryggheten är som störst i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.