Skadedjurstekniker Simon Olsson och parkingenjören Karina Ekstrand sitter på huk i Ängelholms hembygdspark och diskuterar hur kampen mot råttorna ska föras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Råttorna har tagit över inne på hembyggdsparken i Ängelholm. Nu vill kommunen bli av med dem en gång för alla. I klippet får du se hur. Foto: Cecilia Jönsson Silfversparre/SVT

Råttor härjar i hembygdsparken i Ängelholm – nu ska de bekämpas

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska de väck. De seglivade råttorna som härjat fritt på hembygdsparken under flera år. Nu är problemet så stort att råttorna rör sig fritt på området och terroriserar såväl hönor som påfåglar.

– Problemet är omfattande så vi räknar med tre månaders bekämpning sen får vi se hur lång tid det tar, säger parkingenjör Karina Ekstrand.

Från och med den 27 mars kommer hönshuset, påfågelhuset och duvhuset vara stängt och invånarna befinner sig tillfälligt på semester på en närliggande bondgård.

– Nu när djuren inte är här kan vi lägga ut råttgiftet öppet och ta bort djurens mat vilket förhoppningsvis gör att råttorna endast äter giftet, säger Simon Olsson, skadedjurstekniker på företaget Nomor.

Enligt Simon Olsson är det tillgången på mat och värme som gör att råttorna trivs så bra i Hembygdsparken.

Råttorna gräver sig genom marken

– De känner sig trygga här och i och med att golvet inte är gjutet, utan står direkt på marken, kan de gräva sig under staketet och rakt in i hönsgården och huset, säger Simon Olsson.

Giftet är utplacerat i råttfällor där giftet kan ätas av råttorna som dör efter några dagar.

Hur ser ni till att barn och husdjur inte får i sig giftet?

– Området är inringat av staket och inne i burarna så ingen ska kunna komma åt det, säger Karina Ekstrand.

Se råttornas framfart i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.