Paret stoppades när de körde av färjan i Helsingborg en natt i februari 2016. I fordonet, dolda under en filt, hittade Tullverket åtta hundvalpar av rasen fransk bulldog – som alla saknade korrekt chipmärkning och rätt papper för att komma in i landet.
”Komplex utredning”
Paret i bilen greps och anhölls, men släpptes senare trots att misstankarna om grov smuggling kvarstod. Både kvinnan och mannen har hela tiden nekat till brott.
I tisdags hölls en fem timmar lång rättegång mot det halländska paret vid Helsingborgs tingsrätt – alltså drygt fem år efter att paret stoppades.
– Utredningen har varit komplex och den dragit ut på tiden, säger assistentåklagaren Christofer Linder.
I samband med att paret greps fann en tulltjänsteman en Blocket-annons där kvinnan annonserade ut åtta valpar av samma ras som hittades i bilen.
Valparna skulle, enligt annonsen, finnas att hämta på parets kennel. Men hundarnas resa tog slut kort att de anlänt till Sverige.
Eftersom dokumentationen om rabiesvaccination saknades beslutade Jordbruksverket att samtliga valpar skulle avlivas.
Risken för rabies avgörande
Christofer Linder yrkar på att smugglingen, i det fall paret fälls, ska betraktas som ett grovt brott.
– Det försvårande har varit risken för att hundarna skulle kunna föra in rabies. Eftersom hundarna inte var korrekt chip-märkta går det inte att säkerställa att de vaccinerats mot rabies, säger han.
Mannens försvarare Markus Bergdahl säger att hundarna köptes i Tyskland och att mannen gjort vad han kunnat för att försäkra sig om att införseln av djuren gick rätt till.
– Han var i kontakt med Jordbruksverket före resan och fick beskrivet för sig vilka villkor som gällde. Han har inte haft kännedom om att det varit något fel på hundarna eller hundpassen, eller att chipmärkningen varit felaktig.
”Bevisningen ruttnar”
Både kvinnans och mannens advokater är kritiska till att åtalet dröjt.
– Som min kollega sa i rätten: bevisningen ruttnar efter så lång tid, säger Bergdahl.
Straffskalan för grov smuggling ligger på fängelse i sex månader upp till sex år. Men det faktum att utredningen dragit ut på tiden gör att paret, om de fälls, kan få en betydligt lindrigare påföljd.
– Jag har yrkat på villkorlig dom och dagsböter. Det är med hänsyn till att utredningen tagit så pass lång tid, säger Christofer Linder.
Dom meddelas den 24 juni.