I rekreationsområdet Sibirien i Ängelholm har länsstyrelsen och markägaren nyligen röjt främmande arter som vresros och bergtall. På 1700-talet när sandflykt var ett stort problem planterades den här typen av bindande växter på många sandmarker.
Åtgärderna görs inom ramen för projektet Sand Life som syftar till att öka den biologiska mångfalden. Men nu visar forskning från Lunds tekniska högskola (LTH) att arbetet kan påskynda erosionen.
– Vi har tittat på de här dynerna där vegetationen är borttagen och dynerna runt omkring som fortfarande har kvar vegetation för att jämföra skillnaderna. Det vi har kommit fram till är att dyner som inte har vegetation eroderar två till fyra gånger så mycket som de dyner som har kvar vegetationen, säger masterstudenten Janna Lindell vid LTH.
Utsatt kuststräcka
Det är kustingenjören och doktoranden Caroline Fredriksson vid LTH som har initierat arbetet med att utforska området. När hon såg att länsstyrelsen hade tagit bort vegetation för att gynna den biologiska mångfalden ville hon studera vilka effekter det kan få för kustlandskapet längs den utsatta kuststräckan.
– När man tar bort sand från stranden så ökar risken för erosion, egentligen längs hela stranden eftersom det är ett sammanhängande system. Och det skulle också kunna få konsekvenser i den norra delen där man har problem med erosion- och översvämningsrisk, säger Caroline Fredriksson.
Ökad översvämningsrisk
Runt om i Skåne rensas växter som hindrar biologisk mångfald bort för att återskapa gamla sanddyndsområden. Men kustingenjören manar nu till försiktighet.
– På vissa ställen kan man göra den här typen av åtgärder om man inte har risk för översvämningar eller erosion i området. Men på andra ställen ska man verkligen tänka efter med tanke på att det kan leda till ökad erosions- och översvämningsrisk, säger Caroline Fredriksson.
Hur viktiga är sanddynerna som ett klimatskydd?
– Sanddynerna är jätteviktiga och det ser vi internationellt att det är just nu den mest föredragna metoden för att skydda mot översvämning. Det är ett väldigt effektivt och billigt skydd samtidigt som de erbjuder de höga rekreationsvärdena och naturvärdena om man jämför med vallar och hårda konstruktioner, säger Caroline Fredriksson.