Efter den tre dagar långa operationen presenterades resultatet av insatsen i Helsingborg. Totalt 6,3 miljoner kronor plockades in av olika myndigheter. Foto: Cecilia Hedlund

Resultatet: Drygt 6 miljoner kronor tillbaka till samhället

Uppdaterad
Publicerad

Beslag av bilar, kontanter, guld och skyddsvästar. Utfallet av den myndighetsgemensamma insatsen Klöver blev ett lyckokast, enligt polisen och de inblandade aktörerna.

Operation Klöver har pågått i Helsingborg under tre arbetsdagar.

En rad myndigheter har krokat arm i vad som kallas operation Klöver. Klöver som i pengar. Bilar och lastbilar har kontrollerats, butiker och biltvättar har fått besök av Arbetsmiljöverket.

Syftet har varit att komma åt den organiserade brottsligheten – och specifikt kriminella personer som har skulder till samhället.

”Fantastisk summa”

Vid en presskonferens på fredagen presenterades resultat.

Myndigheterna har tillsammans fått in 6,3 miljoner kronor.

– Det handlar bland annat om böter, sanktionsavgifter, vite och kontanter som är med i den siffran. Tycker det är en fantastisk summa, säger Sven Holgersson, polischef i Helsingborg.

– Det som inte polisen kan göra kan någon annan myndighet göra. Gemensamt är vi starka mot kriminaliteten, säger Sven Holgersson.

Intäkterna handlar även om narkotika (värdet av knarket har värderats i pengar).

”Pengar kan gå till brottsoffer”

I summan ingår 2,6 miljoner kronor – i form av egendom – som Kronofogden plockat från skuldsatta personer. Det rör sig bland annat om väskor, guld, bilar och kontanter.

– Det här är personer som inte har någon taxerad inkomst eller någon bil i registren, säger Katarina Erman, sektionschef på Kronofogden.

– Och så träffar vi på dem i de här miljöerna, som vi normalt inte har tillgång till. Nu har vi kunnat utmäta stora egendomar som vi aldrig hittat på annat sätt – det är pengar som kan gå till brottsoffer, underhåll och skatten. Så det har varit en väldigt bra insats, säger Erman.

Samverkande aktörer i projektet har varit polisen, Kronofogden, Tullverket, Arbetsmiljöverket, Försäkringskassan, räddningstjänsten och Helsingborgs stad (miljöförvaltningen och tillståndsenheten).

Miljöförvaltningen har bland annat lagt förbud på lokaler som varit alltför smutsiga för att användas för livsmedelshantering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.