Det var i samband med årets pridefestival i Helsingborg som flera unga personer utsattes för verbala påhopp på väg till paraden, något som polisanmäldes av kommunen. Förra helgen fick polisen också in anmälningar i samband med Eslöv Pride, där det bland annat ska ha kastats ägg mot deltagare i tåget, vilket Skånska Dagbladet var först med att rapportera om.
I början av september rapporterade SVT Nyheter Helsingborg om att två män tänt eld på en regnbågsflagga i Landskrona. Även i Helsingborg ansökte en person om att få bränna en flagga, vilket polisen informerade RFSL om. Ansökan drogs tillbaka ett par dagar senare, men det har ändå satt sina spår.
– Det är jätteläskigt. För mig är pride något som ska handla om glädje, kärlek, frihet och gemenskap, säger Agnes Haraldsson, styrelseledamot i RFSL Helsingborg.
”Finns en oro i bakhuvudet”
Agnes Haraldsson, som är uppväxt i Åstorp, kom ut som ickebinär för sju år sedan och flyttade till Helsingborg 2019. Tack vare föreningar och mötesplatser för hbtqi-personer har hen kunnat hitta en trygghet i staden, samtidigt som hen upplever att det generellt finns mycket okunskap kvar bland invånarna.
På samma gång har den senaste tidens incidenter bidragit till en ökad rädsla.
– Jag hoppas att framtiden är ljus, att vi kan ta oss framåt och känna oss trygga. Men det finns också en oro i bakhuvudet.
Politikerna bjuder in till samtal
Nu vill stadens politiker föra en bättre dialog med dem som har berörts av sommarens händelser. Därför har man nu bjudit in bland annat flera hbtqi-föreningar till ett öppet möte. Agnes Haraldsson hoppas att det ska vara det första steget till mer öppenhet och acceptans i staden.
– Vi hoppas att vi kan ta frågan vidare och skapa nya kontakter för hur vi ska kunna fortlöpa vårt arbete.