Anders Nilsson och Catherine Hylander. Foto: SVT

RFSL Helsingborg ger unikt stöd för anhöriga till transungdomar

Publicerad

RFSL Helsingborg upplever ett växande behov av stöd bland anhöriga till transungdomar. Nu har den första anhörigkusen gått i mål – och i vår blir det ännu en.

Catherine Hylander läser till socialpedagog och har som praktikant på Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) dragit igång en samtalsgrupp för anhöriga. Och det arbetet avser hon att fortsätta med även efter praktikens slut.

”Finner styrka hos varandra”

– Behovet är jättestort. Det är inte lätt att hitta stöd någonstans, men här har vi sett att anhöriga finner styrka och stöd hos varandra, säger hon.

Den första kursen med sju deltagare har nyligen avslutats.

– Det är så fint att se hur mycket de här föräldrarna älskar sina barn och vill deras bästa. De kommer hit trötta efter jobbet, i vilket pissväder som helst, ja det är otroligt att se, säger Catherine Hylander.

Fler delar samma oro

Anders Nilsson från Klippan fick för fyra år sedan veta att hans dåvarande son identifierar sig som kvinna.

– Det är inte operationerna som skrämmer mig, utan hur hon ska bli behandlad på krogen, i affären, ute i samhället. Men det har varit skönt att höra att vi är fler i den här gruppen som delar den oron för våra barn, säger han.

RFSL Helsingborg har fått pengar av Visionsfonden och avser nu att fortsätta med ännu en kurs.

– Planen är att hitta deltagare och starta upp en ny i april, säger Catherine Hylander.

Kortfakta om begreppen

Transsexuell är en person som vill få könsbekräftande behandlingar från vården och/eller ändra kön i passet.

Transperson är en paraplybegrepp (för bland annat transsexuella och intersexuella) och avser personer som avviker från könssnormen. Att vara transperson syftar enbart på identiteten, och har inte något med personens sexuella läggning att göra.

Cis-person kallas den som inte är en transpersom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.