En delad bild på en spelmaskin och Erika Kannenberg som är samordnare för nystartade Spelberoendegruppen i Ängelholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Man har inget konsekvenstänk, berättar Erika Kannenberg som själv har varit fast i spelmissbruk. Hör om hur spelandet enligt henne ökar när pengarna tar slut i klippet. Foto: TT/SVT

Risk för ökat spelmissbruk när pengarna inte räcker till: ”Man spelar mer”

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att inflationen stiger riskerar fler personer att få en ansträngd ekonomi. Detta kan i sin tur leda till att fler utvecklar ett spelmissbruk.

– Det finns stora risker för att man spelar mer när man har svårt att betala räkningarna, säger Erika Kannenberg, samordnare i nystartade Spelberoendegruppen i Ängelholm.

I september 2022 startade den ideellt drivna Spelberoendegruppen upp i Ängelholm.

– Vi behövs här. Det finns många som lider av spelberoende i Ängelholm, säger Erika Kannenberg som samordnar gruppen.

Enligt Erika Kannenberg har nästan alla hon möter som befinner sig i spelmissbruk stora skulder och problem med ekonomin.

– Det blir ju inte bättre när allt blir dyrare nu. De lever på samma minimum ändå och därför finns det stora risker för att de spelar mer, eller att man får ett återfall.

Forskaren: En stor riskfaktor

Anders Håkansson är professor vid Lunds universitet och har forskat på området spelberoende.

– En sämre ekonomi är en stor riskfaktor när det kommer till spelmissbruk. Det är fler som börjar spela och fler av dem som redan är beroende som vidhåller sitt beteende, säger han.

Enligt den senaste folkhälsostatistiken från Region Skåne har sex procent av männen i Ängelholm riskabla spelvanor, det är strax över snittet för Skåne.

– Till oss är alla välkomna. Här kan man prata med likasinnande, få stöttning och prata av sig utan att bli dömd för sitt spelande, säger Erika Kannenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.