Aziza Munke och Gith Görtz, medicinskt ansvariga sjuksköterskor i Helsingborg, står vid en dator och visar hur roboten arbetar med journalerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi skyldiga att se till att personalen gör en god dokumentation, säger Aziza Munke, som tillsammans med sin kollega Gith Görtz bär det yttersta ansvaret för journalerna. Hör hur roboten hjälper dem i deras arbete i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Robot granskar journaler i Helsingborg – ska öka patientsäkerheten

Publicerad

För ett antal år sedan testade Helsingborgs stad att låta en robot granska patientjournaler på ett vårdboende, för att lättare kunna upptäcka brister i dokumentationen. Nu har projektet skalats upp, till att omfatta samtliga journaler i kommunen.

Totalt rör det sig om ungefär 3 500 journaler, på vårdboenden och inom LSS-verksamheter, samt för personer som har hemvård.

Roboten har varit verksam på bred front sedan i våras, och den senaste tiden har effekterna blivit märkbara.

– Nu ser man journaler som är mer kompletta, berättar Aziza Munke, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Helsingborgs stad.

”Skönt med extra hjälp”

Roboten har fått i uppdrag att leta efter ett antal olika sökord i journalerna. På så sätt kan den bland annat kontrollera att personalen har kommit ihåg att göra vissa kontroller när man träffat patienten, eller att man använt rätt instrument.

Är inte det här saker som vårdpersonalen ska ha koll på, utan att en robot säger till en vad man ska titta på? 

– Absolut är det något som ingår i professionen, men tyvärr finns det inte alltid tid för reflektion. Det kan vara lätt att glömma saker, och då kan det vara skönt med lite extra hjälp, något som påminner om vad man kan ha missat, säger Aziza Munke.

Om roboten upptäcker att någonting fattas, får ansvarig sjuksköterska, arbetsterapeut eller fysioterapeut en månad på sig att göra en rättning. Om journalen granskats två gånger utan att bli godkänd, meddelas enhetschefen. 

Har inspirerat andra kommuner

Förhoppningen är att journalgranskningarna ska bidra till en mer patientsäker vård i Helsingborg, där alla patienter även får en mer jämlik bedömning.

Samtidigt kan projektet komma att sprida sig till andra delar av landet.

– Det är många kommuner som har hört av sig och är väldigt intresserade av det här, säger Aziza Munke.

Hör mer om hur roboten arbetar i journalsystemet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.