En sjukvårdspersonal i vit arbetskläder står i ett sjukhusrum och ger en intervju för media. I bakgrunden syns medicinsk utrustning och en väggmonterad panel med anslutningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kan vara hur de pratar om sitt barn eller sitt vardagsliv” – hör hur Helsingborgs lasarett jobbar för att fånga upp barn som far illa i hemmet. Foto: SVT

Nu ska fler barn som far illa fångas upp inom vården i Skåne

Publicerad

För ett drygt år sedan infördes Child check på akuten vid lasarettet i Helsingborg. Facit: 102 anmälningar har gjorts om barn som misstänks fara illa – en ökning. Och nu ska psykiatriakuten också lära sig metoden.

Fler barn som far illa eller är i riskzonen ska fångas upp. Och så har det blivit. Hittills i år har 102 misstänkta fall av barn som inte har det bra hemma, anmälts till socialförvaltningen.

Child check används på akutsjukhusen Skåne – hittills de enda i landet.

Läkaren Rebecca Grönvall är ansvarig för Child check i Helsingborg.

– Själv gör jag nog två-tre orosanmälningar i månaden till socialförvaltningen, säger hon.

Hör mer om vad Child check innebär i klippet ovan eller läs i faktarutan nedan.

Nu även psykiatrin

Enligt en speciell mall tar sjukvårdspersonalen upp frågan om barn när en patient kommer till akuten.

Men är det inte vårdens sak att ändå fånga upp sådana saker?

– Jo, men alla känner sig inte bekväma med att prata om barn med patienter som söker för egna åkommor. Mallen underlättar, säger Rebecca Grönvall.

Nu ska Child check också införas på vuxenpsykiatrins akut i Helsingborg.

– Det blir bra, säger Rebecca Grönvall.

Detta är Child check

Child check innebär att alla vuxna patienter som uppsöker en akutmottagning får frågan om det finns barn under 18 år i hushållet. Om svaret blir ja och den vuxne bedöms ha någon av tre riskfaktorer – våld i nära relationer, förgiftning eller missbruk, eller svår psykisk ohälsa – ska socialtjänsten informeras.

I Skåne används metoden på de tre akutsjukhusen i Lund, Malmö och Helsingborg – med ett kraftigt ökat antal orosanmälningar som rör barn som en följd.

Metoden kommer ursprungligen från Nederländerna. Där används den på samtliga akutmottagningar inom både fysisk vård och psykiatri. Och antalet orosanmälningar har ökat kraftigt även där.

Källa: Region Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.