Enligt Säpo har runt 300 personer sedan 2012 rest från Sverige för att ansluta sig till bland annat IS i Syrien och Irak.
Landskrona är en av de städer som IS-återvändare eventuellt kan vara på väg till, enligt polisen.
– Vi har fått information av Säpo om att det i vårt fall handlar om en person, säger Annika Persson som arbetar med säkerhetsfrågor i kommunen.
Det finns en färdig plan.
– Vi engagerar oss via socialtjänsten, bland annat om det finns barn involverade. I ett sådant läge gör vi det efter en orosanmälan från Säpo. I så fall agerar vi helt i enlighet med socialtjänstlagen.
Annika Persson säger också att om det handlar om en ensam vuxen som är misstänkt för brott är det polisens sak att utreda.
Gör enkät om terror
Men Landskrona tar nu också ett steg mot att öka kunskapen om risken för våldsbejakande terrorism i kommunen. Säkerhetsavdelningen har skickat ut en enkät till lokala trossamfund, polisen, föreningar, skolor och socialtjänsten.
– Vi efterlyser kännedom om sådant förekommer, om det finns tecken på att något kan vara på väg att hända. Vi är på tårna nu för att motverka extremism, säger Annika Persson.
I början av sommaren ska enkäten sammanställas och ge kommunen en uppdaterad bild av situationen.
Oklara uppgifter
I Helsingborg fick socialtjänsten först information via Säpo om att mellan en och fem IS-återvändare kunde vara på väg till staden.
– Men sedan fick vi veta att det kanske var fel uppgifter, så nu vet vi inte. Men vi tar det lugnt och kommer att arbeta enligt socialtjänstlagen, säger socialdirektör Dinah Åbinger.
Det innebär att om det kommer en ensam vuxen med sociala problem eller en orosanmälan om barn som kanske far illa, så görs utredningar i vanlig ordning.
– Vi har också samarbete med polisen. Det är viktigt att våra medarbetare känner sig trygga, säger Dinah Åbinger.
Polisen i Helsingborg vill inte kommentera sitt säkerhetsarbete kring eventuella IS-återvändare. SVT har förgäves sökt någon ansvarig hos polisen i Landskrona.