• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så funkar tillsynen av förskolor

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen ansvarar för att kontrollera kommunala förskolor och kommunen ansvarar för de fristående.

Mimmi von Troil, vd för branschorganisationen för idéburna förskolor tycker att det är bra att kontroller görs – men anser att Skolinspektionen borde granska alla.

Om en kommun inte sköter sin tillsyn är det Skolinspektionen som i sin tur ska granska kommunen. Men det är ovanligt att det behövs.

– Skulle vi få en anmälan eller signal om att en kommun inte sköter sin tillsyn kan vi granska dem, men jag har aldrig varit med om ett sådant ärende, säger Elizabeth Malmstedt, enhetschef vid Skolinspektionen i Lund.

I klippet ovan kan du se hur tillsynen fungerar

”Inte vanligt”

Sedan förra året krävs också en prövning av den eller dem som driver en fristående förskola.

Det finns ingen samlad statistik över hur ofta fristående förskolor får sina tillstånd indragna.

Mimmi von Troil, vd för FSO, branschorganisationen för idéburna förskolor, säger att det inte är vanligt förekommande.

– Det finns egentligen två formella skäl till att en kommun kan dra in tillstånd. Det ena är att man brister i ägar- och ledningsprövningen och det andra är att man inte har förskolelärare. Det står i skollagen att man ska ha en utbildad förskollärare per enhet och det saknas fruktansvärt många förskolelärare i dag, säger hon.

Mimmi von Troil tycker att alla förskolor borde granskas av samma myndighet. Foto: Arkiv

– Fram tills att ägar- och ledningsprövningen kom så var det det vanliga. Nu har vi sett att man dragit tillstånd på grund av att ledningen inte godkänts, säger hon och nämner två exempel från året.

Hon är positiv till att det görs tillsyn men anser att samma myndighet borde granska både kommunala och fristående förskolor, för att det ska göras likvärdigt och för att resultatet ska gå att jämföra.

– Vi säger till våra medlemmar att ni får skattebetalarnas pengar, därför ska ni vara transparanta och välkomna granskning. Har man under flera år uppvisat brister och inte rättat till dem då är jag benägen att hålla med kommunen om att då ska inte den förskolan driva verksamhet, säger hon.

– Vi har inget att invända mot ägar- och ledningsprövningen i sak men mot att det är 290 kommuner som tolkar den på olika sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.