Selma Lagerlöf och Hilda Nilsson. Foto: Privat.

Så ges Landskronakvinnor större utrymme i stans historia

Publicerad

Kungar och krigsherrar får stå tillbaka. Nu är det kvinnornas tur att kliva fram ur historiens skugga – genom guidade stadsvandringar i Landskrona.

I ett sekelskifteshus med gul, sliten fasad skrev Selma Lagerlöf Gösta Berlings saga – en del av hennes författargärning som skulle ge henne nobelpriset i litteratur. 

Och på citadellet satt Hilda Nilsson fängslad. Hon som tog livet av sig efter att ha dömts till döden för sju fall av barnamord.

”Folk vill höra något annat”

På Kvinnokarta Landskrona tar alla slags kvinnor plats: goda och onda, kvinnor som gjort stordåd och kvinnor som levt rätt ordinära liv.

– Jag tror folk är trötta på att bli matad med det klassiska: krig, kungar och mäktiga personer. Man vill höra något annat, säger Camilla Bergvall på Medborgarskolan, projektledare för kvinnokartan.

– Det här betyder mycket för stadens självbild. För det är inte bara män som skapat stadens historia. Det betyder också mycket för stadens tjejer, att vi alla är med och skriver historia, säger hon.

Camilla Bergvall, projektledare för kvinnokarta Landskrona, tror att det är bra för alla, inte minst för unga kvinnor, att se att vi är alla med och skapar historia. Foto: SVT

Lyckad lansering i Helsingborg

Camilla Bergvall lanserade kvinnokarta Helsingborg, som nu resulterat i tre guidade stadsvandringar. Den första av dem har blivit digitaliserad och finns i app-version.

Kvinnokarta Landskrona pågår under ett år.

– Men det vore fint om även den här kunde blir permanent, säger hon.

Lena Svedberg är volontär och den som guidar stadsvandringarna. Under sitt yrkesliv arbetade hon både som lärare och som guide ute i Europa. Vana att stå och prata inför människor har hon gott om.

Lena Svedberg har jobbat som guide ute i Europa. Nu guidar hon till kvinnornas historia i Landskrona.

Vad driver dig att göra det här?

– Det finns så många duktiga kvinnor som fått stå i skymundan, vars män stått i förgrunden. Så det är dags för kvinnorna nu. Men jag drivs ju även att få prata, säger hon och skrattar.

Fiskargumman får vänta

Lena Svedberg har tillsammans med en grupp andra kvinnor, i studiecirkelform, tagit fram materialet till kvinnokartan.

– Vi hade lätt kunnat plocka fram 20 kvinnor, men vi avgränsade det till 10. Några namn var självklara, som Siw Malmkvist och Selma Lagerlöf. Men även författaren Maj-Gull Axelsson borde ha varit med. Det får bli nästa gång.

På den första vandringen dök ett 30-tal personer upp.

– Det var alldeles fullt med folk. Jag fick lov att tala om att jag var alldeles ny med detta, att de fick ha lite överseende. Så det verkar som om kvinnohistoria intresserar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.