Mer än 2000 patienter fick förra året övernatta på Helsingborgs akutmottagning i brist på platser ute på avdelningarna. Bara i december var det 166 övernattningar.
Det motsvarar en ökning med nästan 50 procent jämfört med 2014. Anledningen är i många fall att det saknas vårdplatser ute på lasarettets avdelningar eller att kommunerna inte hämtar hem sina patienter.
Ingen förbättring
Det här innebär stor press på personalen och redan i mars gjorde Vårdförbundet en anmälan till Arbetsmiljöverket för att arbetsgivaren skulle göra något åt problemen. Arbetsmiljöverket följde upp situationen under hösten men såg ingen förbättring.
Så här sa regionrådet och ordföranden i sjukvårdsnämnden Sund, Yvonne Augustin (S), i september:
– Jag är väldigt, väldigt bekymrad. Det är ett bekymmersamt läge vi har.
I dag kom ledningens senaste handlingsplan.
– Vi har skapat en omöjlig situation för vårdpersonalen som slitit på deras arbetsmiljö. Och för att möta upp det har vi insett att vi måste vända trenden och öka upp antalet vårdplatser, säger Steen Ekdahl, divisionschef specialicerad närsjukvård.
Nya vårdplatser
I februari köps åtta nya vårdplatser av Hälsostaden i Ängelholm och under våren öppnar ytterligare sex nya platser inne på lasarettet i Helsingborg.
Det är Arbetsmiljöverket som ytterst gör bedömningen om det är tillräckligt för arbetsmiljön, men det är självklart att jag som arbetsgivare är väldigt intresserad av att det ska bli en bra arbetsmiljö på akuten, säger Steen Ekdahl.
Under året som gått har ledingen satt in flera åtgärder och andra är på gång. Man har bland annat infört en vårdplatskkordinator, anställt servicemedarbetare och fler undersköterskor. Köpt in utrustning och hjälpmedel och byggt om inne på mottagningen. Fler vårdplatser har också skapats på Helsingborgs infektionsavdelning och förberedelser pågår för att starta en helt ny vårdavdelning för rehabilitering i Landskrona 2017. Ett pilotprojekt med ett mobilt hemsjukvårdsteam i Helsingborg inelds också i april, vilket man tror ska flytta en del sjukvårdsinsatser från sjukhuset.till vårdtagarens hemmiljö.
”Mycket nöjda”
På Vårdförbundet är man i dag försiktigt positiv.
– Jag tror att om man följer upp det här regelbundet, dagligen, veckovis, och ser till att det verkligen händer, att det sker det man har bestämt. Då är vi mycket, mycket nöjda, säger Ulf Larsson, huvudskyddsombud på Vårdförbundet.
Vad blir konsekvenserna om problemen inte blir lösta?
– Den värsta konsekvensen som kan inträffa är att personal sjukskrivs på grund av utmattning helt enkelt, det är det värsta. Den andra delen är att patientsäkerheten hotas och den tredje delen är att tillitien generellt till arbetsgivaren minskar drastiskt, säger Ulf Larsson.