Region Skåne har gjort en riskanalys kopplat till klimatförändringar, närmare bestämt 100-årsregn. Så kallas kraftiga regn eftersom de statistiskt återkommer vart hundrade år.
I och med klimatförändringar befaras regnen komma oftare framöver.
Se i videon ovan hur vattnet ska ledas bort från lasarettet i Helsingborg.
Sjukhusen klimatsäkras
Analysen pekar framför allt ut universitetssjukhusen i Malmö och Lund som har högst sannolikhet för att drabbas av vattenmassor från monsterregn. Nu är arbetet med att klimatsäkra dessa och övriga skånska sjukhus i full gång. En del är gjort, annat återstår, enligt Anders Johansson.
Det handlar om allt från att flytta känslig vårdutrustning till att ordna möjligheter för att samla upp vattnet. I Malmö undersöks nu om Pildammarna kan användas till det.
En annan åtgärd är att ändra lutningen på mark runtomkring ett sjukhus.
– Helsingborg är ett bra exempel på vårt arbete, säger Anders Johansson.
Helsingborgsgator byggs om
I Helsingborg byggs en gata vid lasarettet helt om i ett samarbete mellan kommunen och regionen. Det är Drottning Margaretas gata/Södra Vallgatan som omformats så att vattnet vid 100-årsregnen inte rinner ner till lasarettet.
Vid 100-årsregn strömmar stora mängder vatten fram över marken. Inte minst på somrarna.
Henrik Rosdahl tar en disktrasa som exempel när han förklarar.
– Om de här kraftiga regnen kommer under en väldigt torr period kan inte intilliggande ytor suga upp vattnet. En torr disktrasa suger inget vatten men en lite fuktig disktrasa kan ta åt sig betydligt mycket mer. Kommer då de här intensiva regnen under sommarmånaderna hamnar det ovanpå ytorna och då vill vi leda undan vattnet från sjukhuset.