Pia Swärdh, rektor Nanny Palmkvistskolan och Dubravka Trejling Nikolic (L), ordf bildningsnämnden sitter tillsammans i ett klassrum. Det verkar diskutera något.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varje dag är tusentals svenska elever borta från sina lektioner, med eller utan giltiga skäl. Hör hur Helsingborg stad vill få fler elever att närvara på lektionerna i klippet ovan. Foto: Anna Simonsson/SVT

Så ska skolket minskas: Mer samarbete skolan och socialen

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 15 procent av grundskoleleverna i Helsingborg är borta från skolan totalt en månad under ett läsår. Nu satsar kommunen på ökat samarbetet mellan skolan och socialförvaltningen.

Varje dag är tusentals svenska elever borta från sina lektioner, med eller utan giltiga skäl.

I Helsingborg missar ungefär 15 procent av eleverna i grundskolan sammanlagt en månads undervisning, sett över ett läsår. Det började under pandemin – men har fortsatt ligga på den nivån.

Olika orsaker

Orsakerna kan vara flera; sjukdom, att man inte mår psykiskt bra, dålig studiero, kränkningar eller skoltrötthet.

– De eleverna riskerar att inte få den kunskap som behövs för att kunna hänga med i undervisningen,, säger Pia Swärdh, rektor på Nanny Palmkvistskolan.

Statliga pengar

Nu har Helsingborgs stad fått 1,3 miljoner statliga kronor som är öronmärkta för att minska få tillbaka eleverna till skolbänken. Kommunen skjuter själv till nio miljoner.

Hur ska pengarna användas? Det avslöjas i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.