Bengaler kastat mellan fansen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du när bengaler kastas mellan fansen. Foto: Hamza Ftouni/SVT

Så slutade fotbollsderbyt i Landskrona: Polisen utreder sju misstänkta brott

Uppdaterad
Publicerad

Efter en stökig match vann HIF mot Landskrona Bois i tisdagskvällens derby. Men efterspelet blir surt: Polisen utreder nu sju olika misstänkta brott.

Brinnande bengaler. Någon form av pryoteknik som kastades mot HIF-klacken. Och en match som avbröts flera gånger.

Tisdagskvällens viktiga match mellan de två derbylagen – som slutade med seger för HIF med 1-0– avslutas nu hos polisen.

Landskrona BoIS

– Vi har upprättat två anmälningar. De omfattar sex misstänkta brott mot ordningslagen och en misstänkt framkallande av fara, säger Jimmy Nordin, presstalesperson hos polisen.

Nu ska polisen inleda en förundersökning och bland annat titta på kamerainspelningar från matchen för att se om det går att identifiera gärningspersoner.

Svårt förhindra

– Det är förskräckligt, sanslöst oansvarigt, säger Mats Aronsson, säkerhetsansvarig hos Bois, om supportrars beteende.

Han låter uppgiven när han talar om möjligheten att förhindra den här typen av beteende.

– Det är svårt att komma åt, det handlar sannolikt om en liten grupp supportrar. Vi visiterar alla som ska in på ståplats, vi söker igenom läktarna före matchen. Men varken vi eller någon annan fotbollsklubb har lyckats förhindra sånt här, säger han.

Också HIF:s säkerhetsansvariga, Frederic Ericsson, beklagar det som hände.

– Det är sorgligt. De seriösa supportrarna i hela landet har ju enats om att man ska sluta med bengaler och pyroteknik för att inte göra en fotbollsmatch farlig för åskådarna. Men det är ju en liten grupp som missköter sig.

Ingen fara för liv och hälsa

Mats Lilja är supporterpolis och jobbade under matchen.

– Ett derby ska vara känslor och det var det. Men det började olyckligt med raketskjutning och bengaler, som ju är förbjudet. Då blev det upprört. Men det var aldrig någon fara för liv och hälsa och i stort var det sen ett vanligt derby, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landskrona BoIS

Mer i ämnet