På torsdagskvällen förstördes delar av konstverket i ett förmodat brandattentat. Ett brandhärjat Nimis riskerar nu att bli en säkerhetsrisk för besökarna. Men vem som bär ansvar för området är höljt i dunkel.
Ägare till marken är Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen. SVT Nyheter Helsingborg har sökt företrädare för stiftelsen vid flera tillfällen både under torsdagskvällen och fredagen.
Per Gyllenstierna, styrelseledamot och talesperson, skriver på fredagskvällen i ett kort uttalande att man ser med oro på händelsen:
”Som ägare till marken där Nimis uppförts beklagar Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen den inträffade branden och ser med oro på den senaste tidens bränder som drabbat Kullabergsområdet”, skriver han. (se fotnot)
I övrigt vill stiftelsen inte kommentera händelsen, uppger Per Gyllenstierna.
”Många fallolyckor”
Sedan bygget av Nimis påbörjades av Lars Vilks för 36 år sedan har konstverket orsakat kontroverser.
Det senaste året har både Länsstyrelsen – som ansvarar för skötseln av naturreservatet – och Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen påtalat problemet med att vägen till konstverket är farlig.
– Vägen ned har blivit eroderad och har växt till att vara nästan tio meter bred. Det har varit många fallolyckor, framför allt med folk som ska ta sig upp och ned till Nimis, säger Daniel Åberg, platschef på länsstyrelsens naturvårdsförvaltning.
– Det är mycket folk som rör sig området och många är inte förberedda på vilken natur de möter, fortsätter han.
”Dåligt underhållet”
Förra året bad också stiftelsen i en skrivelse till Länsstyrelsen att skyltningen av farorna i området skulle förtydligas, berättar Åberg. Flera gånger om har Länsstyrelsen därför rivit ned eller målat över vägvisningsskyltar till Nimis.
I stället har varningsskyltar satts upp.
– Men när vi sätter dem så kommer det snabbt nya igen. Vi bedrev ett arbete under sommaren, men bara några dagar senare fanns det 30 nya markeringar, säger Daniel Åberg.
– Från förvaltningen har vi också varit och kikat på Nimis några gånger, senast i våras. I mina ögon ser konstverket ut att vara dåligt underhållet med en del lösa plankor. Lars Vilks har ju svårt att vara där, men jag vet inte huruvida det är människor där som tar hand om det, säger Daniel Åberg.
Del av varumärket
Men vem ansvarar då för om det inträffar en olycka i området, eller i direkt anslutning till Nimis?
Höganäs kommun avsäger sig ansvaret eftersom de inte äger marken, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Kovacs (M).
Men vem är ansvarig?
– Jag vet faktiskt inte. Kanske markägaren eller Lars Vilks. Efter branden kanske vi kommer till den punkt när vi en gång för alla måste reda ut den saken, säger Peter Kovacs.
Samtidigt ses Nimis som en tillgång för Höganäs kommun.
– Den är en värdefull tillgång för oss, en integrerad del av vårt varumärke och ett av våra största turistbesöksmål, säger Peter Kovacs.
Kan spärras av
Och det kan bli så att kommunen inte minst för den skull griper in om det blir farligt för besökare att klättra omkring i konstverket.
– Trots allt är säkerheten i Höganäs vårt ansvar. Om det är förbundet med stora risker och personfara att vara på Nimis tar vi det ansvaret, säger Peter Kovacs.
Vad gör ni då?
– I samråd med markägaren kan vi spärra av området tills det bedöms vara säkert att vistas där. Men först måste jag prata med räddningstjänsten och polisen om vad deras bedömning är, säger Peter Kovacs.
Fotnot: I oktober brann det i ett mindre område nära Gregors backar på Kullaberg. Och för två veckor sedan uppstod en mindre markbrand nära Kullens fyr efter att Skogsvårdsstyrelsen bränt natur för att underlätta för växtligheten.