Det unika projektet, inspirerat av liknande projekt i Tyskland och Danmark, startade på Planteringen i Helsingborg 2014. Då med 12 kvinnor, i dag finns ungefär 100 diplomerade stadsdelsmammor.
Hennes liv förändrades
Kvinnorna har fått utbildning om det svenska samhället, med syftet att de ska sprida kunskaperna vidare och öka nyanländas delaktighet i samhället.
– Jag satt hemma i åtta år när jag kom till Sverige, säger Dailam Al-Naji. Men sedan jag började som stadsdelsmamma har jag lärt känna människor, jag har fått mycket kunskaper och erfarenheter om samhället.
– I dag kan jag säga till nyanlända att jag vet vad du går igenom, jag vet att du är ledsen, men det kommer att bli bättre. Och vi finns här för dig.
Stadsdelsmammorna arbetar helt frivilligt och finns tillgängliga i olika möteslokaler på bland annat Planeringen, Fredriksdal, Närlunda och Drottninghög. De hjälper exempelvis till med att fylla i blanketter, förklara skoluppgifter och ansöka om bostäder.
– När vi ringer myndigheter och förklarar att vi jobbar som stadsdelsmammor brukar vi inte få vänta särskilt länge, vi får snabbt prata med rätt handläggare, säger Rawaa Jurwa.
Permanent del av stadens arbete
Projektet – som finansierats med både EU-medel och kommunala pengar – avrundas den sista februari. Därefter ska stadsdelsmammorna implementeras i stadens integrationsarbete.
– Det här är drivna kvinnor. Det vet vad andra nyanlända går igenom och de underlättar integrationen i Helsingborg, säger nyblivna pensionären Kerstin Stöckl.
Hon har arbetat med integrationsfrågor i Helsingborgs stad i drygt 25 år.
– Jag hör många stadsdelsmammor säga att detta är en väldigt viktig del av deras liv – och även för mig. Det är underbart att se de här kvinnors drivkraft och energi för att bidra till ett bättre samhälle.
Under måndagen träffades stadsdelsmammor i Helsingborg från Norge, Danmark och Sverige under en konferens för att dela kunskaper och erfarenheter med varandra.