Severtorps naturreservat på Bjärehalvön i Skåne.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på en rundvandring där Cecilia Backe från Länsstyrelsen Skåne berättar om planerna för reservatet. Foto: Simon Melin

Severtorp på Bjärehalvön blir Skånes trehundrade naturreservat

Publicerad

Mer mark och vatten ska skyddas. Och nu har Skåne fått sitt trehundrade statliga naturreservat – men inte sitt sista.

Det drygt 140 hektar stora nybildade naturreservatet Severtorp hittar vi bland Bjärehalvöns böljande höjder. För det är Länsstyrelsen Skånes högst belägna naturreservat där utsiktsplatsen Lyngebjärs knall ligger 200 meter över havet.

– Vi har många reservat i närheten så hela landskapet här på Hallandsås höjdplatå får ett stort sammanhängande område till nytta för djur, natur och människor, säger Karl-Johan Pålsson som är naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen Skåne.

Skånes högsta punkt däremot hittar vi vid Klåveröd på Söderåsen på 212 meter över havet, men den ligger inte i nationalparken och kan därför inte konkurrera med Lyngebjärs knall.

Staten hade tunnelseende

Men från början var tankarna på naturreservat långt borta. För det började med att Banverket, dagens Trafikverket, köpte marken 1995. Inte för att myndigheten tyckte att Skåne saknade ett naturreservat utan för att man behövde en väg in till den planerade Hallandsåstunneln.

– När man var klar med tunnelbygget ville inte Trafikverket äga marken. Då tyckte vi att vi skulle ta över den i och med att den ligger så strategiskt med sammanhängande naturreservat, säger Karl-Johan Pålsson.

Ännu fler på gång

Inom EU finns det ett mål om att skydda 30 procent av unionens marker och vatten. Severtorp är nu Skånes trehundrade statliga naturreservat och utöver dem finns det även ett sextiotal kommunala. Men fler är på gång.

– Vi har en ganska lång lista på tio till 20 områden på gång. Vi har till exempel Svaneholm där vi håller på med reservatsbildning i området kring sjön och det kommer under våren, säger Cecilia Backe som är enhetschef på naturskyddsenheten på länsstyrelsen i Skåne.

Och än återstår det en hel del arbete. Det ska göras leder för vandring, cykling och hästridning.

– Och sen ska gamla betesmarker restaureras och det gamla landskapet ska återskapas, säger Karl-Johan Pålsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.