Enligt sjukhuschef Thomas Wallén ligger tusentals äldre kvar på sjukhuset i flera dagar, trots att de är färdigbehandlade.
– Vi har en beläggningsgrad på 120 procent, säger han.
I klartext: det finns många fler patienter på sjukhuset än det finns vårdplatser. Och ett skäl till det är att de nordvästskånska kommunerna inte tar hem de äldre patienterna.
Skriver brev till kommunerna
I ett brev till de nordvästskånska kommunerna beskriver Thomas Wallén nu konsekvenserna:
– Vi har kontinuerligt cirka 10-30 patienter som kvarvårdas över natten på akutmottagningen i väntan på plats på vårdavdelningarna på lasarettet.
I brevet påminner Thomas Wallén kommunernas vårdchefer att de 2018 skrev ett avtal med sjukvården där målet var att år 2021 skulle ingen utskrivningsklar äldre ligga kvar en enda dag.
Det har gått så där. Hittills i år har många äldre fått stanna kvar på sjukhuset fast de ska skrivas ut, en del i över tio dagar.
– Nordvästskåne är sämre än alla andra delar av Skåne på att ta hem färdigbehandlade äldre, säger Thomas Wallén.
Kan titta på andra
Vad hoppas du att brevet ska leda till?
– Att kommunerna funderar på ytterligare åtgärder och börjar jobba konkret för att nå vår överenskommelse. Man kan nu titta på de delar av Skåne där man lyckats bättre.
Christin Johansson, vård- och omsorgschef i Båstad, säger att hon förstår sjukhuschefens vädjan.
– Det finns alltid saker man kan göra bättre och vi får fortsätta ha möten med sjukvården och de andra kommunerna för att diskutera lösningar.
Nya korttidsplatser
I lasarettets statistik ser man att problemet framför allt uppstår när de äldre ska till korttidsboende för fortsatt rehabilitering efter sjukvården.
Liksom i Helsingborg råder det brist på korttidsplatser i Båstad. Men nu planerar båda kommunerna nya byggen av korttidsplatser.
– Vi vill så klart också att alla ska kunna komma hem när de är färdigbehandlade och vi gör allt vi kan för att det ska vara så. Men vi kan få tillfälliga problem när det krävs åtgärder innan personen kan komma hem, till exempel när det behövs mer omfattande vård, säger Christin Johansson.