Favoritstränder spolas bort, hem hotas, unika naturvärden försvinner. Ett förändrat klimat och en högre havsnivå skapar unika utmaningar för Skånes kustområden. Kusterosionen i Skåne har stor påverkan redan i dag och riskerna blir allt större på grund av klimatförändringar.
– Miljöerna utmed våra kuster är bland de mest artrika vi har i vår natur. Försvinner de så försvinner också alla de djur och växter som lever här, säger Linda Hellberg, naturvårdare i Helsingborgs stad.
Härmar naturens lösningar
Helsingborg har varit en av parterna i projektet Life Coast Adapt mellan 2018 och 2023. Projektet har handlat om vad naturbaserade åtgärder kan ha för inverkan på kusterosionen. Åtgärderna härmar naturens egna lösningar, till exempel att bygga sanddyner och gynna växter som fångar in och binder sand.
– Syftet med projektet är att hitta metoder för att minska de negativa effekterna av kusterosion, men också för att gynna biologisk mångfald, säger Linda Hellberg.
Klimatförändringarna ett hot mot kusterna
Projektet har nu utvärderats. När kusterna inventerats och effekterna av de naturbaserade åtgärderna mätts vid olika stormar av forskare vid Lunds universitet, har det visat sig att önskvärda djur och växter ökat i antal och att motståndskraften mot kusterosion har ökat.
– Man kunde se att de här småskaliga naturbaserade lösningarna gjorde sitt jobb. De fungerade som en buffert mot havet. Det som fanns bakom, som vi ville skydda, blev skyddat, säger Linda Hellberg.
Mer om projektet Life Coast Adapt
- Ett projekt i Skåne finansierat av EU-fonden Life och Havs- och vattenmyndigheten.
- Projektet hade en budget på 45 miljoner kronor och pågick under åren 2018-2023.
- Olika naturbaserade åtgärder mot kusterosion har testats. Bland annat etablering av sanddyner och borttagning av invasiva växter.
- Projektet har drivits av Region Skåne i samverkan med Lunds universitet, länsstyrelsen, Helsingborgs stad, Lomma kommun, Ystads kommun och kommunförbunden Skånes kommuner.
- Forskare vid Lunds universitet har under hela tiden följt upp effekterna av åtgärderna.
- Inblandade aktörer menar att naturbaserad kustanpassning fungerar och dessutom skyddar bakomliggande infrastruktur.
- Utvärderingen av projektet visar att naturbaserade åtgärder oftast är både ekonomiskt och ekologiskt mer hållbara är betonganvändning.