Av de jämförda miljömålen har kommunerna svårast att ställa om sina fordonsflottor, enligt Enligt Tommy Persson, miljöstrateg på länsstyrelsen i Skåne. Foto: Ann Wulf

Helsingborg får återigen toppbetyg i miljörankning

Uppdaterad
Publicerad

Skånska kommuner lägger ner allt mer arbete för att minska matsvinnet. Men mer finns att göra för att förbättra luftkvaliteten. Det visar länsstyrelsens miljörankning – en av flera mätningar där Helsingborg stad placerar sig högt.

Skånska kommuner är inte särskilt framgångsrika när det gäller att ställa om sina fordonsflottor till att bli fossiloberoende.

Det framgår av den miljörankning som länsstyrelsen i Skåne genomfört.

– Det kan handla om att många kommuner sitter i långa avtal med de bilar de redan har. Möjligtvis kan det vara svårt att få laddstationer på plats, säger Tommy Persson, miljöstrateg vid länsstyrelsen i Skåne.

Många vill minska svinnet

Bättre är kommunerna på att minska matsvinnet.

– Det har blivit en del av det pedagogiska arbetet på många skolor, men det arbetas även med frågan inom vården och omsorgen, säger Tommy Persson.

Konstgräsplanernas miljöpåverkan är en annan fråga som engagerar de skånska kommunerna. Lunds kommun har exempelvis satt stopp för nya planer.

– Granulaten följer med i dagvattenbrunnar och blir till mikroplaster i haven. Det här är det många kommuner som tagit tag i, säger Tommy Persson.

Dubbdäck mindre intressant

Han ser dock inget större engagemang bland de skånska kommunerna för att minska användandet av dubbdäck, vilka nöter ner vägbanor och leder till luftföroreningar.

– Luften i de stora städerna har under flera år blivit bättre, men nu verkar förbättringsarbetet ha avstannat. Frågan med dubbdäck borde beaktas, till exempel när det gäller kommunens egen fordonsflotta eller med informationskampanjer till medborgarna.

Helsingborg intar andra plats på rankningen. Lomma toppar listan.

– Helsingborg är framåt i de flesta områden. Det arbete som görs i och med stadsutvecklingsprojektet H22 är spännande, jag tänker bland annat på det källsorterade VA-systemet, säger Tommy Persson.

Här är Skånes fem främsta miljöutmaningar:

Länsstyrelsens regionala åtgärdsprogram innehåller 77 åtgärder och är fördelat på fem skånska utmaningar:

  • Hållbara transporter
  • Hänsyn till hav, sjöar och vattendrag
  • Hushållning med mark- och vattenresurser
  • Skydd av natur- och kulturvärden
  • Hållbar konsumtion

Syftet med rankingen har varit att ta reda på hur många åtgärder, inom ramen för det regionala åtgärdsprogrammet, som kommunerna lyckats genomföra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.