Utdrag från beslutet från Inspektionen för vård och omsorg.

IVO slår fast – orimligt läge på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Riskanalyser som saknas, patienter som ligger för länge på akuten och oklart vem som ansvarar för att skriva in patienter. Kritiken från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) är skarp mot Helsingborgs lasarett.

Inspektionen för vård och omsorg har efter en rad allvarliga vårdskador granskat Helsingborgs lasarett. Kritiken gäller framförallt bristande ledarskap och organisering – de som drabbas är patienterna som tvingas ligga orimligt länge på akuten.

Genomsnittspatienten ett dygn på aktuen

Problematiken beror på brist på vårdplatser. Något som till viss del kan förklaras med ombyggnationen. 2016 vårdades i genomsnitt patienterna 23 timmar på akutmottagningen innan de lades in på en vårdavdelning. IVO bedömer att det är orimligt.

I granskningen framgår det även att det varit oklart vem som har haft rätt att skriva in patienterna på rätt specialistavdelningar där de kan få adikvat vård. Något myndigheten klassar som betydande brister i hur vårdgivaren styrt och lett verksamheten vid sjukhuset.

– Trots detta har vårdgivaren inte vidtagit tillräckliga åtgärder, skriver Eva Hansson, ansvarig enhetschef på IVO i ett pressmeddelande.

Risksanalyser saknas då patienter flyttas mellan sjukhus

Bristen på vårdplatser skulle kompenseras med fler platser i Landskorna och Ängelholm. Men där konstaterar IVO att Region Skåne brustit då ”vårdgivaren inte heller har analyserat riskerna med att flytta patienter mellan olika sjukhus.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.