Skejtparken invigdes i maj i år och efter det så upplever lokalpolisen att det blivit lugnare i samhället.
– Tidigare har det varit förnsterkross. Något år hade vi en hel del bränder. Sammantaget kan man säga att det fanns en otrygghetskänsla bland medborgarna när man vistades i de centrala delarna av Bjuv. Jag upplever inte det på samma sätt nu, säger Bo Blixt som är polisinspektör i Bjuv.
– Till viss del är det min känsla att man kan koppla detta till skejtparken.
Bo Blixt menar att skejtparken blivit en plats att samlas på och att man på så sätt lyckats fånga upp unga som kanske inte är sugna på den traditionella föreningsidrotten.
Slipper glida runt
Två av dem som ofta syns i parken är Kim Johansson och Max Leoni som åker scooter. Tillsammans med ett par vänner har de startat upp teamet ”The Hollow Crew”. För dem är parken ett ställe där man träffar vänner och lär sig nya saker. En plats att mötas på.
– Det är mer folk ute, det är roligare, säger Max.
– Man snackar med nya människor och så får man nya vänner, säger Kim.
På eftermiddagar och lov kommer allt från småbarn och nybörjare till erfarna åkare till parken för att träna på höga hopp eller lära sig stå på skatebords och scooters. Under sommaren har även två pedagoger jobbat i parken. De har haft öppet ett litet café, lånat ut brädor och hjälmar och gått runt och snackat med åkare, likväl som pensionärer som stannat till för att ta foton på de spektakulära snurrarna. Även de upplever att parken bidragit till ett lugnare klimat.
– Man sticker hit och så är det någon här. Man behöver inte glida runt och leta efter ett ställe. Tidigare hade man inte riktigt någon plats att gå till, säger Sofie Andersson som är pedagog och har jobbat i skejtparken hela sommaren.
Antal anmälda skadegörelser i Bjuv (under perioden 1 april-14september).
2012: 40 stycken
2013: 33 stycken
2014: 33 st
2015: 16 st
Källa: Polisen