• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Skenande bränslepriser nytt hårt slag mot taxibranschen

Uppdaterad
Publicerad

Rusande priser på diesel är ett nytt hårt slag för taxinäringen, som redan är hårt drabbad av pandemin. Enligt Svenska taxiförbundet har bränslekostnaderna ökat med 70 procent sedan januari förra året.

– Nu väntar vi på regeringens stöd, säger Hassan Melhem, chef på Taxitjänst i Helsingborg.

Under onsdagsmorgonen steg priset på diesel med 1:25 kronor per liter till 28:22 kronor. Bensinpriset steg med 35 öre till 23:34 kronor.

Priserna som är rekommenderade riktpriser för privatpersoner på bemannade stationer är nu de högsta någonsin i Sverige.

Regeringen förbereder nu ett stödpaket, säger finansminister Mikael Damberg (S) till TT.

En av många drabbade näringar är taxibranschen, där de allra flesta bilar körs på diesel.

I klippet möter du taxiförare i Helsingborg som bekymras över de stegrande bränslepriserna.

Prisökning på 70 procent

Sedan januari 2021 har bränslekostnaderna ökat med över 70 procent, enligt Svenska taxiförbundets beräkningar.

– Många företagare i branschen är personligt skuldsatta efter pandemin. Nu har bränslepriserna dramatiskt och det här rycker undan mattan för många fullständigt, säger Bawer Coskun, förbundsdirektör på Svenska taxiförbundet.

Att snabbt öka priserna för kunderna är ingen enkel lösning bedömer Bawer Coskun.

– Hälften av alla taxikörningar görs på uppdrag av samhället. Vi kör färdtjänst, barn och sjuka. Det är avtalsreglerade avtal som inte går att höja hur som helst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.