En ung kvinna framför en stor dansspegel, på en danslektion, där hon närvarar efter att ha fått fysisk aktivitet utskrivet på recept.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
15-åriga Mikaela Wiszniewska har fått mer glädje och bättre skolgång av fysisk aktivitet på recept. I klippet berättar hon om hur det påverkar den psykiska hälsan. Foto: Joel Sund/SVT Nyheter

Skoleleven Mikaela i Helsingborg får fysisk aktivitet utskrivet på recept

Uppdaterad
Publicerad

Psykisk ohälsa bland unga har ökat under många år. Skolsköterskor i Skåne ger nu ut fysisk aktivitet på recept för att motverka den trenden och få unga att må bättre.

Skolelever som halkar efter i skolan, känner stress, har övervikt eller känner ångest kan behöva hjälp. Skolsköterskor i Helsingborg och Landskrona kan istället för mediciner skriva ut något annat på recept: fysisk aktivitet.

Mikaela Wiszniewska, 15-årig elev på Elinebergsskolan i Helsingborg, har fått dans utskrivet på recept.

– Jag är piggare, får bättre sömn och får mer närvaro i skolan. Jag får bättre betyg och jag gör bättre i mina ämnen, säger hon.

Tredubbling av flickor som får vård

GoFar, Gemensamt ordnat fysisk aktivitet på recept, heter metoden som används i nordvästra Skåne sedan några år tillbaka och som har spridit sig i landet. Skolsköterskor skriver recept på gratis aktiviteter som fotboll, dans, kampsport och promenader.

– Det är en jätteviktig arbetsmetod som vi skolsköterskor kan använda för att motivera elever att öka sin fysiska aktivitet och på så vis också må bättre, säger Viktoria Orrebo, skolsköterska på Elinebergsskolan.

Ungas psykiska ohälsa har ökat kraftigt i Sverige i över ett decennium.

Andelen barn som vårdas för psykisk ohälsa har ökat kontinuerligt sedan 2010 i Sverige. Förra året var det 13 procent av alla pojkar 10-17 år. Störst ökning har det däremot varit bland flickor, en tredubbling sedan 2010, enligt Socialstyrelsen.

Ser positiva effekter av GoFar

I början på 2000-talet lanserades metoden FaR, fysisk aktivitet på recept, i Sverige av Statens folkhälsoinstitut, dåvarande Folkhälsomyndigheten, för att förebygga eller behandla sjukdomar hos vuxna. Hälso- och sjukvården såg att fysisk aktivitet var en viktig beståndsdel för en bättre hälsa. GoFar är en variant av den riktad mot skolbarn.

Nästan 80 procent av alla 15-åriga flickor och över 50 procent av alla pojkar känner sig ganska eller mycket stressade av skolarbete, enligt Folkhälsomyndigheten.

Skolsköterskor i Skåne menar att metoden, som nått hundratals barn, haft positiva effekter.

– Elever mår bättre psykiskt och fysiskt, säger Viktoria Orrebo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.