Polisen söker efter spår efter skottlossning på Furutorpsplatsen i Helsingborg. Foto: Mikael Nilsson

Skottskadade 19-åring allvarligt – döms till tio års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern döms till tio års fängelse för bland annat försök till mord efter att ha skjutit sex skott mot en 19-årig man i Furutorpsparken för tre år sedan.

Händelsen ägde rum på Furutorpsplatsen i Helsingborg på kvällen den 16 augusti 2017. Enligt domen befann sig den då 19-årige mannen och några av hans vänner i Furutorpsparken den aktuella kvällen.

Till platsen kom också den misstänkte gärningsmannen och de två ska ha hamnat i en diskussion. Efter ett tag lämnade han platsen, men enligt domen kom han tillbaka med ett automatvapen och sköt sex skott mot 19-åringen.

Fyra skott gick in i det ena benet och två i det andra. Åtminstone ett bedöms ha varit direkt livshotande.

Den nu dömde mannen har pekats ut av flera vittnen. Hans DNA har också säkrats på en av hylsorna som hittades på platsen.

Gärningsmannen är en ledargestalt i ett kriminellt nätverk i Helsingborg. Han avtjänar för närvarande ett fyraårigt fängelsestraff för allmänfarlig ödeläggelse efter en explosion i Landskrona.

Mannen döms också för framkallande av fara för annan, grovt olaga hot och grovt vapenbrott. han ska också betala 132 000 kronor i skadestånd till offret.

Han har nekat till brott och uppgett att han inte var på platsen och inte har avlossat några skott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.