Nattens skyfall har orsakat många översvämningar på Bjärehalvön, bland annat här i Förslöv. Foto: Mahmoud Altatari

Översvämningar på Bjäre efter skyfall

Uppdaterad
Publicerad

Nattens skyfall har orsakat en mängd översvämningar på Bjärehalvön. Tidigt på morgonen hade räddningstjänsten fått in ett 30-tal anmälningar och de fortsätter att komma.

– Det har rasat in larm, säger Thomas Andersson, inre befäl på räddningstjänsten i Halmstad.

Mahmoud Altatari är en av de som drabbats av nattens kraftiga skyfall. När han öppnade ytterdörren forsade vattnet in.

– Min granne väckte mig och sa att min bil hade vatten ovanför däcken. När jag öppnade dörren forsade vattnet in. Utanför var det säkert en halvmeter vatten  och inne i huset var det fem centimeter, säger han.

Just Förslöv är ofta drabbat av översvämningar vilket många i området vittnar om och åtgärder har gjorts men i natt räckte det inte till.

Nedan kan du se hur regnovädret drabbade Förslöv.

Strax efter midnatt

Larmen började komma in vid 23-tiden på tisdagskvällen och de var så många att räddningstjänsten gick upp i stabsläge.

– Vanligtvis när det är skyfall så är det koncentrerat till ett ställe. Men nu handlar det om ett ganska brett stråk där man fått problem, säger John Nilsson, brandmästare i Båstad och den som samordnat nattens larm.

Räddningstjänsten har ryckt ut till bland annat Torekov, Förslöv, Västra Karup och Hov.

– Det handlar om översvämmade källare och trädgårdar där det samlats så mycket vatten att det tränger in i huset.

Jobba hela natten

Mellan 23 och halv ett kom ett 30-tal larm. Räddningstjänsten har jobbat hela natten. Och under morgonen kom nya anmälningar in i takt med att folk vaknade och upptäckte vad som hänt.

– Vi höll på med de två sista när det började dimpa in nya larm, säger John Nilsson.

Räddningstjänsten var klara med sista utryckningen efter lunch och fick förstärkningar från andra distrikt i hela området. Samtidigt åker en restvärdesbuss omkring och hjälper husägare att minimera skadorna på lösöre och värdesaker.

Igensatta brunnar

John Nilsson tror att årstiden kan ha bidragit till översvämningarna.

– När det varit mycket växtlighet så händer det att golvbrunnar och vägbrunnar sätts igen och då kan vattnet inte rinna undan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.