– Periodvis har mitt vab-uttag fördubblats. Vissa tider på året var mer intensiva än andra, framför allt under våren när rekommendationer och restriktioner infördes, säger han till SVT Nyheter.
På Försäkringskassan ser familjeekonomiska talespersonen Niklas Löfgren ett samband mellan fler vab-dagar och coronapandemin.
Högre försiktighetsnivå
– Sedan vet vi ju inte om det beror på att barnen är mer sjuka eller om toleransnivån förändrats på förskolorna. Det finns indikationer på en högre försiktighetsnivå i samhället, säger han.
Jonas Karlsson i Landskrona håller med.
– Jag tror att man på förskolorna varit osäker på hur reglerna skulle tillämpas och kanske varit extra försiktiga. Det är förstås ett stort bekymmer för förskolecheferna, som måste ta hänsyn till både personalen och de barn som är på plats.
Hur går det då ekonomiskt, när vab-ersättningen är lägre än arbetsinkomsten?
– Det är klart att det påverkar. Men vi är två i hushållet och sitter inte på pottkanten. Jag är mer orolig för ensamstående, som inte kan gå till jobbet. De kanske arbetar i mindre företag, och då är både de och företagen utsatta.
”Värst för timvikarierna”
Jonas Karlsson tror att timanställda vikarier är särskilt drabbade, speciellt de ensamstående.
– De blir kanske inte inringda den veckan de har barnen, eftersom det då finns en risk att de måste stanna hemma.
Jonas Karlsson tycker att osäkerheten kring coronaviruset fortfarande är stor, inte bara i barnomsorgen.
– Naturligtvis måste vi ta viruset på allvar. Men när det gäller de som besöker köpcentrum och går på krogen, så undrar jag hur de tänker.