Stora mängder amfetamin hittades i en mindre lastbil när den kontrollerades efter att ha kommit med färjan till Helsingborgs hamn. Nu döms en man i 30-årsåldern till sju och ett halvt års fängelse. Foto: Tullverket

Smugglade 200 kilo amfetamin via Helsingborgs hamn – får över sju års fängelse

Publicerad

217 kilo amfetamin och nästan 5000 ecstasytabletter hittades i en mindre lastbil när den kontrollerades i Helsingborgs hamn. Nu döms en man i 30-årsåldern till sju och ett halvt års fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Den 20 maj i år kom en mindre lastbil med en färja från Helsingör till Helsingborg och chauffören påstod att han skulle lämna en last med souvenirer i Stockholm.

Lastbilen togs ut för kontroll och i lastutrymmet fanns flera papplådor inlindande i plast. En tulltjänsteman reagerade på att lådorna såg fuktskadade och slitna ut.

När lastbilen kontrollerades i Tullverkets röntgen såg man att några lådor såg misstänksamma ut. Foto: Tullverket

Narkotika värt miljoner kronor

I lådorna längst fram fanns glasföremål och på några hade det satts på tejp från den danska tullen.

Längst in i bilen hittades stora mängder narkotika – totalt 217 kilo amfetamin och nästan 5000 ecstacytabletter.  

– Vår uppfattning är att föremålen varit så kallad täcklast. Vi har också kontaktat företaget som stod på fraktsedeln och de har ingen vetskap att de skulle motta någon last av detta slag. Man har försök dölja narkotikan med någon typ av legalt gods, säger Måns Björklund, åklagare vid riksenheten för internationell och organiserad brottlighet.

Enligt Tullverkets beräkningar hade amfetaminet ett medelvärde på 44 miljoner i missbrukarledet och ecstasytabletterna ett medelpris på 660 000 kronor.

– När det gäller ett sånt här stort parti rör det sig om miljontals kronor men det är svårt att säga den exakta siffran, säger Måns Björklund.

Nästan 5 000 ecstacytabletter hittades också i lådorna i lastbilen. Foto: Tullverket

Nekar till brott

Mannen har erkänt att han fört in narkotikan men nekar till brott och menar att han inte kände till att den fanns i lasten. 

Enligt Helsingborgs tingsrätt är det däremot osannolikt att han inte skulle vetat om detta med tanke på det höga värdet på narkotikan.

Mannen döms nu till sju och ett halvt års fängelse och utvisning.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.