Här pågår arbetet med slutsaneringen efter giftskandalen i Teckomatorp. Foto: SVT

Snart är Sveriges största miljöskandal bortstädad

Uppdaterad
Publicerad

Nu är arbetet inför slutsaneringen efter en av Sverige största miljöskandaler i full gång. På BT Kemis gamla fabriksområde i Teckomatorp ska en borrbandvagn ge svar på hur djupt föroreningarna efter växtgiftfabriken egentligen ligger.

Ett par dagar de kommande veckorna kan det bullra en hel del och lukta något lite obestämbart kemiskt från det gamla fabriksområdet i Teckomatorp utanför Svalöv. Lukten kommer troligen inte sprida sig till det närliggande samhället och är oavsett ofarlig, men en påminnelse om att uppgörelsen med växtgiftfabriken BT Kemi fortfarande pågår.

Kompletterande borrningar

David Bohgard är projektledare för BT Kemi Efterbehandling och är idag ute på det södra området där kompletterande borrningar pågår för fullt.

– Det som vi sysslar med nu är att vi kör en kompletterande provtagning inför saneringen som är planerad år 2019. Den här provtagningen är tänkt att avgränsa föroreningarna, säger han.

Det är nu mer än 40 år sedan de första gifttunnorna grävdes upp ur marken kring BT Kemi och en av de största giftskandalerna i landet någonsin var ett faktum. Över 800 sönderrostade tunnor grävdes upp på området som  bland annat innehöll mycket giftiga och frätande växtbekämpningsmedel.

Ska analyseras

En borrbandvagn trycker ner sin borr allt djupare och djupare ner i marken där fabriks- och lagerbyggnaderna har legat på det södra fabriksområdet. Jorden som följer med borren upp stopppas i påsar och ska skickas på analys,

– Föroreningarna kan ligga enligt vår bedömning på sex meters djup. Sen har man hittat spår av föroreningar , säger David Bohgard, projektledare vid BT Kemi Efterbehandling.

Förutom att ta reda på hur långt och djupt föroreningarna sträcker sig, behöver man denna provtagningsomgången också analysera fram exakt vilka ämne som som finns i jorden. Listan är lång över vad man redan vet finns, som exempelvis arsenik, bensen, kvicksilver och bly. Det är för att företaget som i ett senare skede ska ta emot all jord vet vad de har att göra med.

– När vi får resultatet från det så har vi en komplett bild över föroreningssituationen och kan räkna på saneringen. Hur vi ska utföra den, tidplan och var och hur djupt vi måste schakta.

65.000 förorenade ton

85.000 ton jord och 5.000 ton betong beräknas forslas bort i slutsaneringen, varav 65.000 ton är förorenat. Just nu ligger beslutet hos Naturvårdsverket och Länsstyrelsen hur det ska gå till, sen väntar upphandling. Bara slutsaneringen av det södra området väntas kosta 170 miljoner kronor.

2009 färdigställdes det norra fabriksområdet där alla tunnor var nergrävda och är nu ett spirande strövområde. Ambitionen är att det södra området ska blir lika gröna och böljande.

– Nu är det verkligen slutspurten, det är bara några år kvar, sen är vi kvitt den här miljöskandalen, säger David Bohgard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.