• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I klippet hör du Peter Danielsson (M) berätta varför den nya Ångfärjeparken ska få ett minnesmärke av en svensk diplomat. Foto: Cecilia Hedlund/arkivbild

Kvarglömd portfölj där flyktingar landsteg – ett minne av Förintelsen

Uppdaterad
Publicerad

Raoul Wallenberg fördes bort av sovjetisk polis och försvann 1945 – efter att han räddat tusentals judar undan deportation.

Ett minnesmärke av en kvarglömd attachéväska ska få helsingborgarna att minnas Förintelsen och Wallenbergs gärning.

Det är den Judiska församlingen i nordvästra Skåne som vänt sig till stadens politiker med idén om ett minnesmärke över Raoul Wallenberg.

Minnesmärket Attachéväska, som är skapat av Gustav och Ulla Kraitz, finns i olika konstellationer på flera platser i världen. Snart även i Helsingborg.

– Syftet är att ge ungdomen kunskap om vad som hände under andra världskriget. Vi vill att man ska gå dit och förstå och lära om Förintelsen, många unga har ingen aning om vad som hände, säger Gideon Beil, representant för den Judiska församlingen i nordvästra Skåne.

”Symboliserar att han bara försvann”

Raoul Wallenberg var en svensk diplomat och affärsmän som genom att utfärda skyddspass räddade judar från att deporteras till förintelselägren.

I januari 1945 försvann han spårlöst efter att ha förts bort av sovjetiska myndigheter.

Portföljen i minnesmärket är den typ av väska som Wallenberg använde under sitt arbete som diplomat.

”Viktigt att minnas”

Minnesmärket föreslås att stå i den nya Ångefärjeparken intill havet. En plats där många flyktingar landsteg undan nazistförföljelsen i Danmark, ofta hjälpta av helsingborgare som tog stora risker för att rädda judar och motståndsmän.

– I dagens samhällsklimat där antisemitiska röster börjar ta allt mer plats är det viktigt att minnas dem som stod upp för sina humanitära ideal, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Ärendet togs upp på kommunstyrelsen under onsdagen där det fick bred politisk uppbackning. Ytterst avgörs frågan av fullmäktige.

Planen är att minnesmärket ska stå invigningsklart den 27 januari, på Förintelsens minnesdag, nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.