Varje vecka tar Helsingborgs kommun prover på vattnet vid 15 badplatser i Helsingborg, från Utvälinge i norr till Fortuna i söder.
Sedan tar det fyra dagar innan provresultatet kommer. Om det visar hög halt av e-colibakterier, så kallade bajsbakterier, går kommunen ut och varnar för otjänligt badvatten.
– Fast i realiteten kan ju bakterierna vara borta då. Det är som att säga att i måndags skulle du haft paraply, säger Elisabeth Lindberg, ansvarig hos kommunen för Helsingborgs stränder.
Ska gå snabbare
Men snart kommer provsvaren och beskeden till helsingborgarna betydligt fortare.
Under två år har kommunen i samarbete med bland annat Lunds universitet testat en ny metod att mäta bakterier i vattnet. Nästa sommar tas den nya mätapparaten i bruk, till att börja med bara på Pålsjö strand.
Då kortas tiden mellan provtagning och svar till under 15 minuter.
– Vi kommer att lägga ut siffrorna i en app så att helsingborgarna snabbt kan kolla läget, säger Elisabeth Lindberg.
Fler ösregn ökar risken
Det finns flera orsaker till att badvatten förorenas av e-colibakterier. Ett är skyfall där regnet spolar ner stora mängder bakterier.
– Det har varit mer skiftande väder i år än förra sommaren med fler skyfall och vi har noterat fler bakterier i badvattnet, säger Elisabeth Lindberg.
Det är något som forskaren Catherine Paul, lektor vid Lunds tekniska högskola, också varnar för. Hon följer arbetet med den nya mätapparaten och granskar bakteriernas beteende.
– Med klimatförändringarna kommer fler våldsamma regn, säger hon.
Tre besked om badvattnet
Det finns tre olika slutresultat när det tas prover på badvattnet.
- Tjänligt – det går fint att bada
- Tjänligt med anmärkning – halten bakterier är något förhöjd, men att bada i vattnet bedöms inte utgöra någon hälsorisk.
- Otjänligt – höga halter av bakterier i vattnet, kommunen avråder från bad av hälsoskäl.
Källa: Helsingborgs stad