Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du höra om bostadsrättsföreningen som har byggt solceller. Foto: Mikael Rosenlöv

Ska bli enklare att få bygglov för solpaneler i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Att installera solpaneler har blivit alltmer populärt. Nu vill stadsbyggnadsnämnden i Helsingborg att det ska bli enklare att få bygglov.

Det är allt fler privatpersoner som ansöker om bygglov för att kunna sätta upp solpaneler i Helsingborg. Nu vill stadsbyggnadsnämndens ordförande att möjligheterna för att bygga solpaneler ska ses över.

– Vi ser bara en liten del av hushållen som behöver ansöka om bygglov och det är det som är det svåra gällande regelverket. Vi vill i högre utsträckning hitta vägar och vägleda hushållen så att man ska kunna montera solpaneler, säger Christian Orsing (M).

Tydligare riktlinjer

Det har i Helsingborg införts bygglovsbefrielser för fastighetsägare som vill sätta upp solceller i vissa fall, men för de fastigheter där det krävs ett bygglov ska det bli tydligare och enklare för etablering av solceller, enligt förslaget.

Förslaget ska diskuteras i stadsbyggnadsnämnden och sedan ska ett beslut fattas i kommunfullmäktige.

Starta klippet för att höra om Mikaels Rosenlövs bostadsrättsförening som har byggt solceller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.