Genom att sprida information på olika språk hoppas stadsdelsmammorna Fatmeh och Nadia att smittspridningen går ner i deras områden. Foto: Alice Mutambala/SVT

De sprider coronainformation i Helsingborg – ringer hundratals invånare

Uppdaterad
Publicerad

Stadsdelsmammorna i Helsingborg jobbar just nu för att sprida information om pandemin och vilka restriktioner som gäller. De pratar arabiska, farsi och dari – och tillsammans når de ut till hundratals människor i staden.

Stadsdelsmammor är frivilliga kvinnor som stöttar och ger samhällsinformation till personer i deras områden. I nuläget handlar det framförallt om att sprida information om coronapandemin och restriktioner.

– Så fort det kommer nya riktlinjer, till exempel om hemundervisning i skolan eller om munskydd i kollektivtrafiken, så försöker vi sprida den informationen via bland annat sociala medier, säger projektledare Khawla Ibrahim.

Sprider information över telefon

Stadsmammornas senaste initiativ är att ringa runt till olika personer i sitt kontaktnät för att nå ut med information om coronarestriktionerna.

– Det finns mycket information som sprids på sociala medier, och det är kanske fel information. När vi ringer till dem ger vi dem rätt information, säger Nadia Jaber, en av stadsdelsmammorna som är aktiv i ringkampanjen.

Cirka 33 ideella stadsdelsmammor har varit med i ringkampanjen sedan den startade i december. Totalt har de ringt ungefär 550 personer.

Stadsdelsmammorna utgår från en handbok som är utformad av Helsingborgs stad – så att de kan sprida korrekt information.

– Människorna vi pratar med, pratar också med andra. Så kanske blir det bättre och att smittspridningen minskar, säger stadsdelsmamman Fatmeh Khashan.

Se mer från stadsdelsmammorna Nadia Jaber och Fatmeh Khashans arbete i klippet ovan.

Stadsdelsmammor

Stadsdelsmammorna startade 2014 i området Planteringen, och sedan dess har ett 100-tal kvinnor utbildats till stadsdelsmammor.

Helsingborg var då först i Sverige med projektet Stadsdelsmammor. Inspirationen kommer från liknande projekt i Danmark och Tyskland.

Alla stadsdelsmammor genomgår en utbildning för att sedan kunna sprida vidare sina kunskaper i sitt kontaktnät. Mammorna hjälper till med information om allt ifrån hälsa, barnomsorg och fritidsaktiviteter till kontakt med kommunen och myndigheter.

Nu finns stadsmammorna utspridda över hela Helsingborg. De flesta finns på Planteringen, Dalhem, Drottninghög, Fredriksdal och i centrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.