Foto: Karin Bengtsson

Stenåldersgrav rustas för nyöppning

Uppdaterad
Publicerad

Till våren kommer man åter igen att kunna besöka en av Sveriges bäst bevarade stenåldersgravar, Örenäsgånggriften i Ålabodarna. Graven har hållits stängd sedan förra sommaren, då man upptäckte att taket höll på att rasa in, men nu ska den femtusen år gamla graven restaureras och bli säker för besökare igen.

Mitt på åkern sticker den lilla kullen upp. Den är äldre än de egyptiska pyramiderna och den ruvar på historier om våra förfäder, som offrade mat och festade med de döda . Svend Illum Hansen, arkeolog och konservator, kryper in genom den smala gång som leder in till kammaren i stenåldersgraven Örenäsgånggriften.

– Det verkar som att man ville att de döda skulle se så levande ut som möjligt. De satt upprätta längs väggarna. Och de hade sina finaste kläder på sig, säger han.

Svend Illum Hansen berättar att man hittat rester av krukor, som troligtvis har innehållit mat som använts som offergåvor. Man har också hittat flera skelett och benbitar. Och benbitar från samma individer har hittats både utanför och inuti graven, vilket tyder på att de döda burits ut och in. En teori är att de fick vara med på fester och att det också var därför som de kläddes i så vackra kläder, berättar Svend Illum Hansen.

Väggen höll på att rasa in

Den sex meter långa gången leder in till en kammare på ungefär fyra gånger två meter. Golvet är lerigt och väggarna är gjorda av stora stenar, men längs den ena väggen har vissa av stenarna ruckat på sig. Förra sommaren upptäckte man att väggen höll på att rasa in. Och det är väggarna som bär upp de enorma stenblocken i taket, som väger ungefär tio ton styck, berättar Svend Illum Hansen. Den instabila väggen och risken för att takstenarna skulle falla ner i kammaren gjorde att graven inte längre bedömdes som säker. Den stängdes därför för besökare och har sedan dess stått tom.

– Vi har en väldigt farlig situation här. Om en väggsten ramlar in så påverkar det hela konstruktionen, säger Svend Illum Hansen och visar hur vissa av stenarna i väggen har brutits sönder när de stora stenblocken i taket ruckat på sig.

Landets bäst bevarade

Stenåldersgravar som Örenäsgånggriften är vanliga runtom i Skandinavien, framför allt i Danmark och Skåne. Men just den här graven är speciell. Det är nämligen en av Sveriges bäst bevarade gånggrifter. Dess smarta konstruktion, med ett dräneringssystem som leder bort vatten och därmed håller kammaren torr, har gjort att graven bevarats i fint skick i femtusen år.

Men nu är den alltså i behov av renovering.

Svend Illum Hansen och hans kollegor har märkt upp stenarna, inne i kammaren, med nummer. Kammaren har även laserscannats och man har byggt upp 3D-modeller av den, för att kunna jämföra utseendet före och efter en restaurering. För nu har Landskrona stad tagit initiativ till en sådan. I gräset, uppe på kullens topp, syns ovansidan av ett av de enorma stenblocken i kammarens tak.

Här har man börjat gräva ut, för att kunna dra upp stenen och hindra den från att falla in i kammaren. Man kommer också att gröpa ur jorden bakom gravkammarens väggar och därefter trycka tillbaka stenarna, för att hindra dem från att falla in i kammaren. Och de enorma stenblocken i taket kommer att lyftas med hjälp av luftkuddar, som pumpas upp under stenarna och på så vis trycker upp dem.

– Vi försöker jobba med samma metoder och material som de gjorde på stenåldern, säger Svend Illum Hansen. Den här stenåldersgraven innehåller inga moderna material, men den har hållit väldigt mycket längre än de fina hus vi bygger idag, fortsätter han.

Kostar en halv miljon

Restaureringsarbetet kommer att kosta knappt en halv miljon kronor, varav Landskrona stad står för 100 000 kronor. Resten täcks av kulturmiljöbidrag från Länsstyrelsen/Riksantikvarieämbetet. Enligt Thorsten Karlén, destinationsutvecklare på Landskrona stad, kommer arbetet att ta ungefär två månader, beroende på väder och vind. Tanken är att besöksmålet ska stå klart innan vårsäsongen sätter igång.

– När våren kommer så är det många som vill ut och vandra eller cykla. Och vi har både Skåneleden och flera cykelleder som passerar i området. Det flödet vill vi såklart dra nytta av, säger han.

Svend Illum Hansen hoppas dock att graven ska stå klar ännu tidigare.

– Jag hoppas att vi blir klara till jul. Tomten brukar nämligen vilja få sin gröt serverad här i gravkammaren, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.