Helsingborg stad får 2,3 miljoner av Naturvårdsverket genom myndighetens satsning Klimatklivet. Målet är att minska matsvinnet på skolor och förskolor och på sikt minska klimatpåverkan med 40 procent.
– Jag ser en möjlighet att lyfta köken och människorna som jobbar i köken, säger Emma Sjöberg, miljösamordnare på Helsingborg stad.
Den största delen av pengarna ska gå till två heltidstjänster som ska jobba med projektledning och kommunikation under två års tid. Tjänsterna hamnar på Skol- och fritidsförvaltningen.
– Vi ska också utbilda personalen och satsa på att engagera elever och ge dem mer inflytande över vilken mat som serveras, säger Sofia Mattsson, projektledare på Helsingborg stad.
Svinn ska bort
För att minska matsvinnet ska det satsas på varje del i matens cykel. Det handlar om det som blir kvar på tallriken efter du har har ätit, tillagningssvinn, mat som köps in och inte används i köket samt det som slängs eftersom det inte gått åt i serveringen.
– Det handlar om att inte lägga fram för mycket mat, så man slipper slänga så mycket, säger Emma Sjöberg.
Maten som skrapas av från tallriken efter måltiden hamnar i en kompostpåse som vägs för att mäta svinnet.
Senast i september 2017 mätte Helsingborg stad matsvinnet på de kommunala skolorna och förskolarna.
– Varje elev slänger cirka 59 kilo per år vilket totalt blir 59 ton mat per år, säger Sofia Mattsson.
Mer vegetariskt
Det handlar också om att laga mer vegetarisk mat.
– Det som kostar mest för klimatet är mejeriprodukter och kött. Därför vill vi byta ut den maten till mer vegetariska ingredienser, säger Sofia Mattsson.
Införandet av vegetarisk mat kommer ta längre tid. Det handlar dels om att anställa kockar som kan laga god vegetarisk kost.
Nyligen kunde SVT Nyheter Helsingborg dessutom berätta om att maten i skolor, förskolor och äldrevård i allt större utsträckning är ekologisk.
Klimatklivet
Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Satsningen är en del av statsbudgeten som riksdagen beslutat om. Medlen delas ut av Naturvårdsverket.