Folke Straube, ordförande för Cityhandlarna i Helsingborg. Foto: Natalie Medic

Apoteksanställd: ”Stjäl allt från fiskolja till kondomer”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan varannan butik, 44 procent, blev utsatt för brott under hösten och vintern 2018. Det visade en nationell undersökning av intresseorganisationen Svensk Handel. Apoteksanställda Martin Olsson i Helsingborg kallar snatterier och stölder för vardagsmat,.

Svensk handel gjorde nyligen en undersökning bland 930 butiker runt om i landet för att mäta utsattheten för brott. 44 procent, nästan hälften, hade blivit utsatta för brott den senaste tiden. De vanligaste brotten var stölder och snatterier.

Men bara en tredjedel polisanmälde brotten.

Det här mönstret ser man även i Helsingborg. Martin Olsson har jobbat på ett apotek på Söder i Helsingborg i arton år. Han kallar stölderna för vardagsmat.

– Det är nästan dagligen som det är stölder här, man tar allt möjligt. Allt från Treo, ansiktskrämer, kondomer och fiskolja. Allt som går att sälja, säger han.

Tuffare klimat

Ordföranden för Cityhandlarna i Helsingborg, Folke Straube, säger att klimatet har blivit tuffare de senaste tio åren.

– Det kan handla om att man tar en snattare på bar gärning, situationen kan då ganska snabbt bli hotfull, säger han.

Folke Straube, ordförande för Cityhandlarna i Helsingborg. Foto: Natalie Medic

Han är framför allt kritisk till att polisen inte utreder alla stölder.

– Polisen har gett upp. Brottsligheten som drabbar detaljhandeln är för stor. Sen tycker de att beloppen är för små för att att de ska göra en utredning av det.

Johan Mangbo på polisen i Helsingborg säger att han kan förstå frustationen bland handlarna, men säger att det finns flera lyckade exempel på butiker som gjort mycket själv för att förebygga stölder och snatterier.

– Det är mycket råd från polisen hela tiden vad man ska göra själv. Men det känns som att det mesta går ut på att de ska slippa göra sitt jobb, säger Folke Straube.

Dyrt för butikerna att förebygga brott

Folke Straube pekar på de stora förluster som detaljhandeln gör varje år på stulna varor och kostnaden för att skydda sig.

– Sen är det också så att försäkringen täcker ingenting av en stöld, utan man får ta den kostnaden på skattade medel, säger Folke Straube.

Johan Mangbo:

– Vi prioriterar de brott som vi ska prioritera enligt de direktiv vi får via regleringsbrevet och vad vi kommit överens med Helsingborg stad, säger Johan Mangbo.

Stölder som anmäls utreds i den mån det går, säger Johan Mangbo, men det som styr polisens resurser är bland annat vilket straffvärde brottet har.

Johan Mangbo, kommunpolis i Helsingborg.

– Jag konstaterar att ringa stöld är ett bötesbrott och därmed får det stå tillbaka jämfört med brott där fängelse finns i straffskalan, säger polisens Johan Mangbo.

För Martin Olsson innebär varje stöld att butiken måste sälja mer för att komma ikapp ekonomiskt.

– Man blir arg och lite irriterad. Det känns lite hopplöst emellanåt, säger Martin Olsson om de många snatterierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.