En polis och två personer med reflexvästar från Kronofogden står med ryggen mot kameran och tittar på något som händer i en grå byggnad längre fram.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är första gången en myndighetsgemensam insats genomförts på detta vis i Ängelholm. Foto: Polisen

Stor myndighetsgemensam insats mot kriminella gav 5,5 miljoner

Publicerad

5,5 miljoner kronor i viten, stoppat bidragsfusk, böter och utmätningar – det är resultatet efter den myndighetsgemensamma insatsen ”Flis” som genomfördes i Ängelholm under två dagar denna vecka. Och nästan halva summan kommer efter en upptäckt på ett och samma företag.

När representanter från flera myndigheter anlände till företaget i Ängelholm kommun möttes de av arbetare som berättade att de tvingas jobba hundratals timmar i veckan, att de inte fått betalt på flera månader och att de bodde på företaget i fråga.

Arbetsmiljöverket utfärdade viten på över 2,6 miljoner och gränspolisen upprättade en anmälan om människoexploatering. Missförhållandena på arbetsplatsen i Ängelholm hade kanske inte upptäckts om inte de och sju andra myndigheter gemensamt under två dagar genomfört insatsen Flis.

Måla: Ta de kriminellas pengar

Målet med operationen är att minska de kriminellas ekonomiska tillgångar genom att exempelvis stoppa bidragsfusk och osund konkurrens mellan företag. För att göra detta besöktes ett sextiotal företag och andra adresser i kommunen gemensamt av de inblandade myndigheterna.

En del av pengarna kommer från upptäckten av så kallade skenskilsmässor. Det är en metod för bidragsfusk som blivit ett vanligt fenomen. Par som är skilda på pappret och folkbokförda på olika adresser får exempelvis bostads- eller underhållsbidrag – men lever i själva verket fortfarande tillsammans under ett tak.

Förhoppning om fortsättning

Liknande insatser har gjorts i Helsingborg tidigare, under namnet Klöver, men aldrig tidigare i Ängelholm. Insatsen leddes av polisen, som hoppas att den har lett till ett permanent samarbete.

– Vår förhoppning är att väcka intresset hos alla myndigheter så att en vanlig tisdagkväll kan man jobba två myndigheter ihop och göra en kontroll, säger lokalpolisområdeschefen Christian Nordin.

– Så att vi inom polisen leder operationer varje gång utan det ska funka i vardagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.