• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mer än vad tredje fallolycka från byggställningar sker i Skåne. Foto: SVT/Privat

Mer än var tredje fallolycka sker i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Bara i år har mer än en tredjedel, 10 av 29, arbetsplatsolyckor i form av fallolyckor på byggarbetsplatser skett i Skåne, enligt siffror från Arbetsmiljöverket.

Under hela 2018 inträffade totalt 14 fallolyckor. Fackförbundet Byggnads i Helsingborg riktar nu skarp kritik gällande den bristande säkerheten.

– Jag har arbetat på Byggnads sedan 2006 och jag har inte varit med om att vi får in så många olyckor som nu, säger Robert Nilsson, skyddsombud.

Den vanligaste bristen är att det slarvas med fallskydd.

– Det kan handla om trall som ligger löst eller raster som inte är låsta, säger han.

Sveriges byggnadsindustriers lokala chef i Helsingborg, Eva Hammarbäck, menar att en förklaring kan vara byggtrenden i Skåne.

– Det byggs mer i Skåne än vad det gör i de norra delarna av landet, säger hon.

Samtidigt jobbar de aktivt för att det inte ska ske något slarv med fallskydd.

– Det är ett stort problem som vi arbetar kring tillsammans med Byggnads, men vi hjälper även våra medlemsföretag via våra arbetsmiljörådgivare och försöker få de anställda att göra rätt alla gånger, säger hon.

Stress, slarv och okunskap

Robert Nilsson betonar en kombination av stress, slarv och okunskap hos samtliga parter. När ett bygge ska påbörjas har ett ställningsföretag till uppgift att bygga ihop ställningarna på rätt sätt. Sedan ska arbetsgivaren göra en inspektion i samband med överlämningen, vilket inte alltid sker.

Det största ansvaret för att olyckor sker anser han dock ligger på arbetsgivaren. Det håller Eva Hammarbäck med om.

– Ja, det stämmer att arbetsgivaren har det största ansvaret, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.