Region Skåne vill satsa på att erbjuda män en test som kan avslöja prostatacancer. Foto: SVT

Stora satsningen på prostatakoll i Skåne ett år försenad

Uppdaterad
Publicerad

Alla skånska män mellan 50 och 70 år skulle erbjudas ett PSA-test med start i höst, lovade Region Skåne förra året. Så skulle dödligheten i prostatacancer minska. Men nu skjuts erbjudandet upp ett år.

Skåne blir först i landet med att hösten 2019 börja erbjuda alla skånska män ett PSA-test som kan avslöja eventuella problem med prostatan. Inte minst prostatacancer.

Så här lät det förra året när Region Skåne gick ut med nyheten.

Totalt skulle 150 000 män mellan 50 och 70 år kallas.

Men -  det tog längre tid än man först trott att skapa de dataprogram som behövs för bland annat utskicken.  Nu skjuts masstarten upp ett år.

Pilotstudie i höst

Istället startar en avsevärt mindre pilotstudie någon gång i november i år. 2 000  skånska män i åldern 50-74 år får en inbjudan. Pilotprojektet ska ta en eller två månader.

– Sedan utvärderas resultatet och inte minst ska vi ta reda på om männen alls är intresserade av att få den här inbjudan, säger Sven Oredsson, enhetschef och medicinsk rådgivare vid avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning.

Gilbert Tribot (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne, gillar inte förseningen.

– Jag blev först irriterad, men hur gärna jag än önskar att vi skulle kunna införa testerna i höst, som planerat, får jag böja mig för det faktum att vi inte skulle mäkta med det, säger han.

Färre ska insjukna

Tanken är att PSA-testerna i full skala ska minska antalet fall av prostatacancer med cirka 35 procent.

Kostnad för Region Skåne: fem miljoner de första åren, sedan åtta miljoner.

Prostatacancer och PSA

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform. Varje år upptäcks omkring 10 000 nya fall. I Skåne drabbas årligen 1 500 män och cirka 300 dör av sjukdomen. Sjukdomen är ovanlig före 50-årsåldern.

PSA är ett protein som bildas i prostatakörteln. Normalt finns det små mängder PSA i blodet men värdet blir högre med ökad ålder och vid olika sjukdomar, som inflammation, godartad förstoring och prostatacencer.

Källa: Cancerfonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.