– Både de allvarligare och tyngre målen har ökat vilket speglar samhällsutvecklingen. Men vi ser även en ökning av de enklare målen eftersom polisen fått mer resurser att till exempel göra nykterhetskontroller, berättar lagman Ylva Norling Jönsson.
Tingsrätten har de senaste åren haft allt mer att göra, samtidigt som man under tre år levt under en pågående ombyggnation.
Utöver det har rätten pressats av det stora Drottninghögsmålet som pågått i stort sett hela 2019, där dom väntas i slutet av maj.
– Det här har tagit väldigt stora resurser. Dels är det två ordinarie domare som arbetat heltid med detta som annars hade kunnat avgöra en massa andra mål, men det har även tagit mycket tid från våra handläggare och ordningsvakter.
730 000 kronor mindre 2020
Nu är lokalerna iordningställda, tingsätten kan på ett sätt andas ut, man har klarat av verksamhetsmålen under byggåren. Men samtidigt är den ekonomiska situationen tuff.
I år får Helsingborgs tingsrätt 72,62 miljoner kronor tilldelade från Domstolsverket, det är 730 000 kronor mindre än i fjol.
Hur går den ekvationen ihop?
– Det finns en gräns för hur långt vi kan pressa oss och jag tror vi är ganska nära den gränsen. Vi kommer klara av 2020 men på längre sikt är jag orolig om vi inte får mer pengar.
Ylva Norling Jönsson berättar att tingsrätten till exempel har behov av att anställa en domare, något som nu får vänta ett år.
– Konsekvensen om pengarna inte räcker för en domstol är att väntetiderna för de enklare målen blir längre.