Torkild Strandberg (L) om Sabunis avgång: ”Tråkig dag i Liberalernas historia”

Uppdaterad
Publicerad

Landskronas starke man Torkild Strandberg (L) tog emot beskedet under fredagen om att Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni väljer att avgå mitt under valåret.

– Nyamko fick aldrig fullt ut chansen att leda partiet, säger han.

Nyamko Sabuni valdes i enighet på Liberaleras landsmöte i juni 2019. Torkild Strandberg sammanfattar den avgående partiledarens år som framgångsrika.

– Inte opinionsmässigt men det hände kolossalt mycket innehållsligt. Januariöverenskommelsen skrotades, partiet fördes tillbaka till borgerligheten och vi formulerade en tydlig ståndpunkt i regeringsfrågan, säger Torkild Strandberg.

Hör hur Torkild Strandberg reagerar på avgångsbeskedet i klippet ovan.

Om efterträdaren: ”Duglig ledare”

Partiets förste vice ordförande Johan Pehrson, tar över som ny partiledare i enlighet med partiets stadgar.

– Jag har jobbat nära honom under min tid i riksdagen. Han är en duglig ledare, han har erfarenheter från andra områden i samhället än politiken, säger Torkild Strandberg.

Hur kommer beslutet påverka liberalerna?

– Kursen som partier har lagt fast kvarstår. Hur det faller ut i opinionen bär vi alla som är med i det här partiet ett ansvar för att se till att det blir gott. Jag tror att vi har alla förutsättningar att göra ett bra valresultat i september, säger Torkild Strandberg.

”Det har funnits kritik mot henne”

Skånska riksdagsledamoten Allan Widman (L) beklagar att Nyamko avgår.

– Jag har väl någonstans förstått att hon har haft svårt att få energi. Det har funnits kritik mot henne, när hon gjort minsta felsteg har kritiken från partiet tornat upp sig igen. Nu kände hon nog att hon inte orkade längre och det är en mörk stund för vårt parti, säger han.

Han tror dock att Johan Pehrson har goda förutsättningar att lappa ihop partiet.

– Han är mycket erfaren och är han en väldigt direkt politiker. Han sticker väl ut lite, han har tydliga åsikter, och det tror jag att vi kan behöva i detta svåra ärende.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.