Stressen efter flykten från Ukraina har gjort Olena sjuk – nu söker hon vård

Uppdaterad
Publicerad

Olena Hordiievska flydde Ukraina den 13 mars med sin cancersjuka mamma. Själv plågas hon av en dundrande huvudvärk, har gått ner sju kilo och kan inte sova på nätterna. På vårdcentralen i Ängelholm hoppas hon få hjälp. Mamman har fått tid på onkologen.

Hon levde ett normalt liv i utkanten av Kiev när kriget bröt ut och arbetade som säljare i en klädbutik. Men bomberna och kriget kom närmare och hennes mammas mediciner började ta slut, nyligen opererad för cancer. Så därför flydde de och hamnade i Skåne.

– Jag tänker på alla släktingar och alla jag känner som är kvar, säger Olena Hordiievska.

Får träffa kurator

Hennes man är kvar och dottern som inte ville lämna sin man. Tankarna gnager och stressen har gjort att hon nu sökt sig till vårdcentralen i Ängelholm. Här får hon träffa en kurator.

– Jag kan inte sova och provar att sjunga lite men det hjälper inte, berättar hon för kuratorn.

Skåne ger ukrainare samma vård som asylsökande

Både hon och hennes mamma har anmält sig till migrationsverket och omfattas av massflyktsdirektivet vilket ger dem rätt till vård och tandvård som inte kan anstå. I Skåne har regionen fattat beslut att även ge samma möjlighet för ukrainare som är här viseringsfritt i 90 dagar. Barn under 18 år har samma rätt som svenska barn.

– Vård som inte kan anstå är ett väldigt vitt begrepp och innebär att du behöver vård akut eller omedelbart. Eller om det är något i din sjukdomshistoria som gör att det kan få allvarliga konsekvenser om man väntar med vård, säger Christel Nilsson, verksamhetschef på Capios vårdcentral i Ängelholm.

Får återbesök

Samtalet hos kuratorn varar en bra stund och ett nytt besök är inbokat. Mamman har fått en tid hos cancerläkare.

– Jag mår lite bättre men jag förstår att jag måste jobba lite med mig själv också, säger Olena Hordiievska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.