Det var den 18:e januari som Tordis Haugen Olsson fick veta på sin vårdcentral att hon fått en stroke. Hon transporterades direkt till akuten i Helsingborg med ambulans.
Men där fick hon, efter flera timmars väntan, beskedet att lasarettet var fullbelagt och att hon skulle transporteras till Ängelholms sjukhus istället.
Omväg via Knutpunkten, Bjuv och Varalöv
– Jag hade förväntat mig att få en ambulans, konstaterar Tordis Haugen Olsson.
Istället hänvisades hon och en cancersjuk patient till en sjuktransport.
– Den skulle sedan plocka upp en patient till från psykavdelningen och därefter åkte vi till Knutpunkten för att där börja leta efter en manlig patient. När vi väl hittat honom skulle en lämnas av i Bjuv, sedan Varalöv innan vi fick åka vidare till Ängelholm.
Resan ska normalt sett ta 22 minuter, när transporten är framme har det tagit fyra gånger så lång tid och klockan har hunnit bli tre på natten. Då uppstår nästa problem.
Cancersjuk medpassagerare tvingades hjälpa
Huvudingången är vid det här läget stängd så chauffören parkerar så nära strokeavdelningen det går, men trots det måste han och den cancersjuka patienten tillsammans leda in Tordis över en gräsmatta, cirka femtio meter. Hela Tordis vänstersida av kroppen var vid det här laget lam berättar hon.
– Vad hade hänt om hon fått en stroke till medan de åkte, hon kunde ju ha dött, ifrågasätter Tordis vän Kerstin Lehtinen som hjälpt henne anmäla händelsen.
Hårt tryck på sjukresor
På Region Skånes hemsida står det att trycket på sjukresor i Skåne ökat markant på senare tid. Där uppmanas även sjukpersonalen att i den mån det är möjligt utnyttja bilarna optimalt.
Nu ska händelsen den 18 januari utredas för att se om någon brustit i sin bedömning.
– Jag kan inte uttala mig i det här enskilda ärendet innan vi tittat närmare på omständigheterna, men generellt sett ska en strokepatient inte åka med andra patienter utan förmodligen få en ambulans, konstaterar Håkan Kerrén som är chef på akuten i Helsingborg.
Varför det?
– En stroke är ett akut sjukdomstillstånd.