Mental health first aid, eller första hjälpen till psykisk hälsa på svenska, påminner till stora delar om den fysiska livräddningen.
Under våren har flera grupper av kommunanställda i Ängelholm lärt sig att uppmärksamma signaler på psykisk ohälsa.
– Vi kan inte ställa diagnoser eller bota någon, men vi kan uppmärksamma när någon mår dåligt och hänvisa personen till professionell hjälp, säger Sara Gigja, psykiatrisamordnare i Ängelholm, som leder första hjälpen-kursen tillsammans med Nils Gustafsson.
Signaler att uppmärksamma vid psykisk ohälsa
Under två utbildningsdagar går de igenom ämnen som beroendesjukdomar, ångest och ätstörningar – med något varierande innehåll beroende på om kursen riktas till kommunanställa som möter unga, vuxna eller äldre.
Det övergripande syftet är att lära deltagarna att uppmärksamma psykisk ohälsa, som i det sämsta utfallet kan sluta med självmord.
Så vilka är då tecken att titta efter?
– Det kan handla om att en person ändrar sitt beteende och drar sig undan, när saker som personen i fråga tidigare tyckte var kul inte längre väcker intresse, säger Sara Gigja.
– Ett annat varningstecken är om en person, som varit nedstämd en längre tid, plötsligt blir väldigt glad. Det kan handla om att personen bestämt sig för att ta sitt liv. Då bör man vara väldigt uppmärksam, säger Nils Gustafsson.
Ska våga fråga om självmordstankar
En av kursdeltagarna – och nu förstahjälpare i mental hälsa – är Christina Andreasson. Hon är byggnadsinspektör till yrket och ungdomsledare på fritiden.
– Det jag tar med mig härifrån är att verkligen våga fråga om någon har självmordstankar. Men jag har märkt bland kollegor att bara det faktum att jag gått kursen har gjort det lättare att prata om psykisk ohälsa och suicid, det är inte så tabu längre, säger hon.
Hit kan du vända dig om du mår psykiskt dåligt
Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!
Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.
Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.
Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.
SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.
Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.
Så funkar första hjälpen för mental hälsa:
Mental Health First Aid, på svenska benämnt Första hjälpen till psykisk hälsa, är ett utbildningsprogram avsett för allmänheten.
Tanken bakom utbildningsprogrammet är snarlik den vid fysisk Första hjälpen-utbildning: Att ge kursdeltagaren sådana kunskaper som tillåter denne att rycka in och ge en första hjälp tills den drabbade fått professionell hjälp.
MHFA – Första hjälpen till psykisk hälsa | Karolinska Institutet
Källa: Karolinska institutet, Nationellt centrum för suicidforskning och prevention