Sverigedemokraterna är största parti i skånska Klippan. Kommunalrådet Kerstin Persson (S) vill helst se ett blocköverskridande samarbete utan SD i kommunledningen. Foto: Johan Nilsson/TT

Svårlöst maktproblem när SD växer

Publicerad

Precis som i riksdagen gör Sverigedemokraternas framgångar det svårt för de klassiska blocken att bilda majoritetsstyren i landets kommuner.

I skånska Klippan är blocken lika stora – och SD största parti.

– Man får svälja stoltheten och hitta en framkomlig väg som man kan leva med, säger kommunalrådet Kerstin Persson (S).

Hon och hennes kollegor är inte ensamma om sin utmaning. Klippan är en av 135 kommuner där inget av de klassiska blocken har egen majoritet, och där Sverigedemokraterna i teorin kan bilda styre med båda, enligt det preliminära valresultatet.

Men det är inte aktuellt för Kerstin Persson.

– Det handlar om en princip och ett förhållningssätt och hur man ser på alla människors lika värde. Vi är inte på samma nivå där. Så är det bara, säger hon och fortsätter:

Bäst med majoritetsstyre

Alternativet är ett koalitionsstyre över blockgränsen – vilket Klippan hade under gångna mandatperioden med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Det underlaget räcker dock inte längre till en majoritet.

– Nej, det gör det inte. Inte om man vill ha 51 procent. Och som jag ser det mår en kommun bäst av att man har ett stabilt styre. Så att hela organisationen känner att man har en viss konsekvens i hur man hanterar ärenden, och att man har en organisation som är pålitlig och inte hoppar från tuva till tuva i olika frågor, säger Kerstin Persson.

I Klippan behövs 21 mandat för en majoritet i kommunfullmäktige. De två blocken har 14 var. SD har 13. För en majoritet utan SD krävs förmodligen samarbete mellan S och M samt minst ett annat parti.

Kerstin Persson vill inte föregå diskussionerna med andra partier genom att prata om olika alternativ.

– Jag ligger lite lågt där.

SD väntar

Åsa Edvardsson är Sverigedemokraternas gruppledare i Klippan.

– Vi kan tänka oss att styra eller att sitta i opposition, säger hon.

Eftersom Sverigedemokraterna nu är störst i Klippan har partiet bjudit in övriga partier till samtal trots att dessa tidigare uteslutit samarbete med SD.

– Några partier har stått kvar vid det. Men vi har ju ett parti kvar som vi väntar på. Och man vet ju aldrig. Allting kan hända, säger hon.

Partiet hon syftar på är Moderaterna, vars oppositionsborgarråd Hans Bertil Sinclair säger att alla dörrar är öppna vad gäller samtal och samarbeten. Att styra med SD är dock uteslutet.

– Det är inte aktuellt, säger Hans Bertil Sinclair.

Han ser läget i Klippan som lika svårt och låst som det i riksdagen. Ett Alliansstyre tillsammans med Socialdemokraterna vore enligt honom ett svek mot väljarna. Ett minoritetsstyre är inte önskvärt, säger Hans Bertil Sinclair, men kanske oundvikligt.

– Många kommuner har gjort det. Finns det inga andra vägar så måste man ju gå på den och hitta bästa möjliga lösning. Men det är klart att det inte är bra.

SD störst i Klippan

I elva kommuner blev Sverigedemokraterna det största partiet i kommunvalet. Klippan är en av dem.

Klippans kommunfullmäktige består av 41 mandat. Räknat utifrån de klassiska blocken har de rödgröna och Alliansen 14 mandat var. Sverigedemokraterna har 13.

Så här fördelas mandaten mellan partierna (förändring jämfört med valet 2014 inom parentes).

Parti Mandat

Socialdemokraterna 11 (-4)

Miljöpartiet 1 (-1)

Vänsterpartiet 2 (+1)

Moderaterna 7 (-1)

Liberalerna 1

Centern 3

Kristdemokraterna 3 (+1)

Sverigedemokraterna 13 (+4)

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.